Innovatief dwaaldetectie en -preventieconcept op basis van bluetooth
De Belgische leverancier van ‘smart care-oplossingen’ BlooLoc biedt zijn succesvolle leefcirkelconcept nu ook in Nederland aan. Het concept voor dwaaldetectie en -preventie, dat stoelt op het geavanceerde BlooLoc-positioneringsplatform op basis van bluetooth, is al succesvol getest en geïmplementeerd in een grote Leuvense zorginstelling voor mensen met dementie. Door leefcirkels in te stellen op individueel niveau ontvangt iedere bewoner perfect op maat geboden zorg.
Leefcirkels
Het leefcirkelconcept is bij enkele Nederlandse zorginstellingen al bekend, maar niet in de setup waarin BlooLoc het aanbiedt. Waar in Nederland doorgaans gebruik wordt gemaakt van detectielussen, antennes of GPS-technologie om de locatie van bewoners en hulpmiddelen zoals rolstoelen te bepalen, zet BlooLoc bluetooth in. Met deze technologie kan de positie van de bewoner nauwkeuriger worden bepaald dan met de grofmazigere GPS-technologie, die bovendien staat of valt met een goed signaal.
Dankzij de innovatieve setup slaagt BlooLoc erin perfect op de individuele bewoner afgestemde leefcirkels in te stellen en zo dwaaldetectie en -preventie te personaliseren. Ook is een verdere integratie met zorgplatformen of een applicatie van derden mogelijk, zoals mobiele alarmering, een paniekknop-toepassing of asset tracking. Voor het project in Leuven is bijvoorbeeld samengewerkt met zorgalarmeringsplatform IQ Messenger.
Positionering op kamerniveau
In het leefcirkelconcept van BlooLoc dragen zowel bewoners als zorgpersoneel en bezoekers handzame tags bij zich, die in verbinding staan met beacons. Die beacons sturen de continue stroom aan locatiegegevens vanuit de tags in realtime door naar het zorgplatform, waar de software op basis van de gepersonaliseerde leefcirkels deuren of poorten openmaakt of dicht laat. Via datzelfde platform kunnen beheerders en verzorgenden via hun laptop, desktop of mobiele telefoon bekijken of de bewoner zich nog in de voorgeschreven leefcirkel bevindt. Ook kan snel een alarm uitgestuurd worden. Dankzij de actieve tracking van BlooLoc is de locatie van de bewoner op de gehele site tot op kamerniveau te bepalen, waardoor verdwaalde personen snel en gemakkelijk te traceren zijn.
“Onze technologie is natuurlijk zorgbreed in te zetten, maar vooral bij mensen met dementie heeft ons leefcirkelconcept zijn nut al bewezen” zegt Koen Delaet, Business Unit Manager Healthcare van BlooLoc. “Onze oplossing zet in op gepersonaliseerde dwaaldetectie en -preventie en vergroot daarmee de bewegingsvrijheid van de bewoners enorm. In zorginstellingen zonder leefcirkeltechnologie blijven veel deuren noodgedwongen gesloten voor mensen met dementie, terwijl onze technologie juist een opendeurenbeleid mogelijk maakt. Daarbij beweegt het systeem flexibel mee met de bewoner: als iemand een ‘heldere dag’ heeft, kan zijn leefcirkel heel eenvoudig uitgebreid worden.”
Toepassing in het Booghuys
De basis van het innovatieve leefcirkelplatform is de yooBee-technologie, BlooLoc’s indoor positioning en asset tracking-oplossing. BlooLoc slaagt erin dwaaldetectie en dwaalpreventie optimaal te combineren met andere slimme zorgtechnologieën, zo vertelt ook Els Ronsmans, directeur van het Leuvense woonzorgcentrum het Booghuys, het onderdeel van Zorg Leuven waar BlooLoc zijn totaalconcept uitrolde: “Waar het eerder gebruikelijk was om bewoners met een enigszins gelijke mate van dementie op één afdeling bij elkaar te zetten, is het nu dankzij de individueel ingestelde leefcirkels mogelijk bewoners met een lagere en een hogere zorgzwaarte samen te laten leven. Daarmee vergroten we hun zelfstandigheid, veiligheid, hun vrijheid enorm. Dit zijn heel belangrijke factoren voor het zorgproces van onze bewoners, omdat een actief sociaal leven een bewezen positieve invloed heeft op de ontwikkeling van dementie.”
Een artikel over de implementatie van de leefcirkels in het Booghuys is hier te vinden.
Een video over het concept is hier te bekijken.