Nou ben ik geen enorme voetbalfan, maar deze campagne van onze oosterburen trok mijn aandacht. Die Deutsche Mannschaft maakt haar EK-selectie namelijk op ludieke wijze bekend. In plaats van de gehele selectielijst in één keer vrij te geven, presenteert bondscoach Julian Nagelsmann zijn selectie in etappes, volgens de zogeheten salamitactiek. En dat doet hij op geheel eigen wijze.
Zo werd Joshua Kimmich verrast door een Instagrampost van een acteur uit zijn favoriete serie ‘Gute Zeiten Schlechte Zeiten’, Pascal Gross met een quizvraag in de televisieshow ‘Wer wird Millionär?’ en vernam Antonio Rüdiger zijn plek in de selectie in een dönerzaak in Berlijn. Ook Chris Führich werd op een bijzondere manier aangekondigd. Een bakkerij in Stuttgart drukte op alle broodzakken een sticker met een foto van de speler en de tekst ‘Chris Führich für Deutschland’. En daar bleef het niet bij, de DFB strikte ook een jonge dakdekster en een 93-jarige oma voor de campagne. Deze creatieve salamitactiek van Nagelsmann maakt de tongen los. Een slimme marketingtruc of een vorm van regie?
Wat is de salamitactiek precies?
De salamitactiek is van oorsprong een onderhandelingstactiek – in het Vlaams ook wel bekend als saucissoneren – om een groter aanbod (de salami) in kleinere stukken (plakjes) op te delen om de verkoop totale onderhandelingspakket aantrekkelijker te maken. Nou hoeft Nagelsmann natuurlijk niet direct iets te verkopen, maar het levert in ieder geval flink wat (internationale) media-aandacht op. En dat wakkert het EK-vuurtje in Duitsland stevig aan. Maar de tactiek blijkt dus ook bruikbaar in andere situaties dan onderhandelingen.
Wat kunnen we hiervan leren?
Door continu kleine updates te geven, houd je de aandacht van je publiek vast. De spraakmakende bekendmakingen zorgen hier in ieder geval voor veel (E)-WOM en media-aandacht. Ook de frequentie waarmee de selectiespelers bekend werden gemaakt, heeft invloed op het effect van de campagne. Door de tijdspanne tussen de aankondigingen steeds korter te maken, neemt de druk toe en stijgen de verwachtingen van het publiek. Dit zorgt dus voor nog meer betrokkenheid.
Daarnaast benadrukt deze campagne maar weer eens de kracht van persoonlijke marketing. De spelers worden allemaal op een persoonlijke manier benaderd (via een favoriete acteur, artiest, een lievelingslied etc.). En niet alleen met de ontvanger van de boodschap is rekening gehouden, ook het bredere publiek wordt aangesproken door ‘dagelijkse situaties’ te gebruiken, zoals bakkerij en de dönerzaak.
Nog meer strategie
Niet alleen vanuit PR-oogpunt is deze campagne een slimme zet, Nagelsmann houdt hierdoor ook zelf de touwtjes in handen en voorkomt dat zoals bij de vorige interlandperiode het geval was de selectiesamenstelling voortijdig naar de media lekt.
Enfin, een knap staaltje guerillamarketing van onze oosterburen. Nu maar hopen dat de mannen van Oranje er niet net zo van onder de indruk zijn als ik…