Eén van de tofste projecten waar ik de afgelopen tijd aan heb gewerkt, is de podcast die we voor SIDN hebben gemaakt over de 35-jarige geschiedenis van .nl. Over de populariteit van podcasts hoef ik je waarschijnlijk niks te vertellen. Als zelfs het NOS Journaal een item wijdt aan een overname in podcastland, dan kun je wel stellen dat podcasts gemeengoed geworden zijn. We zien daardoor ook steeds meer bedrijven en organisaties die ‘iets’ met een podcast willen doen. Belangrijke vraag daarbij is wat dat ‘iets’ precies is. Maar er zijn meer vragen die je zou moeten stellen voordat je aan het opnemen slaat.
Is een podcast de meest geschikte medium?
De podcast is inmiddels een vertrouwd onderdeel binnen het PR-instrumentarium. Maar waak voor de valkuil om een podcastserie te starten puur omdat het kan. Niet alleen lenen sommige onderwerpen zich domweg minder voor een audioproductie, je hebt ook te maken de beschikbare stemmen. Heeft de expert die je wilt interviewen bijvoorbeeld een prettige stem om langere tijd naar te luisteren? En kan hij of zij in heldere taal complexe zaken duidelijk maken? Wees kritisch maar oprecht; zoals wel eens gekscherend wordt gezegd dat iemand een ‘radiohoofd’ heeft, zijn er ook mensen met een ‘artikelstem’.
Welke vorm kies je?
Goed, je hebt een onderwerp dat interessant en spannend genoeg is voor een podcastproductie en je hebt een aantal geschikte deelnemers. En dan? Denk goed na over de vorm van de podcast. Wordt het een 1-op-1 vraaggesprek of een rondetafeldiscussie met meerdere personen, of kies je voor een reportagevorm met een voice-over? Iedere vorm kent zijn eigen dynamiek en zal voor een heel eigen luisterervaring zorgen. Soms kan het ook een overweging uit tijdsoogpunt zijn: het voorbereiden, opnemen en editen van een klassieke interviewopstelling kost minder tijd dan wanneer je voor een reportage kiest waarbij verschillende betrokkenen aan het woord komen en een voice-over duiding geeft.
Wie gaat hiernaar luisteren?
Heb je een duidelijke doelgroep voor ogen die je wilt bereiken met je podcast? Stel jezelf dan eerst de vraag of die doelgroep wel naar podcasts luistert. Blijkt bijvoorbeeld dat je potentiële luisteraar veel liever een video via YouTube kijkt over het onderwerp, dan is het wellicht verstandig om voor een andere aanpak te kiezen. Uiteindelijk maak je een productie waarvan je wilt dat die zo goed mogelijk wordt beluisterd; het zou zonde zijn wanneer dit bij voorbaat al een onbereikbare doelstelling is omdat je doelgroep helemaal geen zin heeft om een podcast te beluisteren.
Hoe bereik je de luisteraar?
Je hebt je onderwerp, je weet wie je in welke vorm aan het woord wilt laten – tijd om op te nemen dus? Klopt, maar het is ook verstandig om in dit stadium ook al na te denken over het onder de aandacht brengen van jouw podcast. Want de concurrentie is moordend. Op Spotify (inmiddels de grootste aanbieder van podcasts) staan meer dan 3,2 miljoen podcasts online. Zie daar maar eens tussen op te vallen met jouw productie. Het kan daarom lonen om een betaalde samenwerking op te zetten met media die dezelfde doelgroep bedienen als jij, bijvoorbeeld met een artikel waarin wordt verwezen naar de podcast. Ook zijn er mogelijkheden om onder de vlag van gevestigde podcastproductiehuizen jouw podcast aan te bieden.
Kortom, stel jezelf een aantal belangrijke vragen voordat je aan de slag gaat met een podcast. Want hoe scherper je voor ogen hebt wat je precies wilt gaan maken en wie daar naar moet gaan luisteren, hoe beter het eindresultaat zal klinken. En mocht je hulp nodig hebben bij het afbakenen van je podcastidee, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Oh, en mocht je de podcast over 35 jaar .nl nog niet gehoord hebben, die kun je hier beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Een case study met meer achtergrondinformatie over het ontstaansproces kun je hier lezen.
Sebastiaan Scheepers