• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Skip to footer navigation
Wisse Kommunikatie

Wisse Kommunikatie

We helpen innovatieve organisaties hun doelen bereiken met goed onderbouwde content

  • Diensten
    • Communicatiestrategie
    • Communicatietrainingen
    • Contentstrategie
    • Crisiscommunicatie
    • Leadgeneratie
    • PR
  • Content
    • Blogs
    • Cases
    • Markante Kommunikanten
    • Wisse-nieuws
    • Podcast en webinars
  • Crisiscommunicatie
    • Bedrijfsleven
    • Zorg
  • Innovatie
  • Opdrachtgevers
  • Over ons
    • Contact
    • Team
  • Nederlands
  • Engels
  • Duits

Voedselbederf opsporen met je smartphone

juni 16, 2023 by Serge Beckers

Nederlanders verspilden in 2022 thuis gemiddeld 33,4 kg eten per persoon. Dit blijkt uit de meest recente monitor voedselverspilling van het Voedingscentrum. De voedselverspilling bij huishoudens is ten opzichte van 2015 met 23% afgenomen, en daarmee loopt Nederland voor op het schema voor het behalen van het Sustainable Development Goal 12.3 van de VN: de voedselverspilling in 2030 bij de consument en bij de retail met 50% verminderen ten opzichte van 2015. Om het doel daadwerkelijk  te halen, kunnen consumenten wel wat hulp gebruiken om te bepalen of voedsel weggegooid kan worden, of dat het gewoon nog gegeten kan worden.

Engineersonline.nl publiceerde eerder deze week een interessant artikel over een sensor die in realtime waarschuwt voor het bederf van voedsel. De bedoeling van deze innovatie voor on-demand bederfanalyse via mobiele telefoons is dat onderzoek naar voedselbederf uit het laboratorium wordt gehaald, en dat consumenten thuis of in de supermarkt kunnen controleren of voedsel vers dan wel bedorven is. Life made easy!

NFC-technologie

De sensor is vanzelfsprekend niet de eerste oplossing in de markt die voedselverspilling tegen moet gaan. Maar waar bestaande oplossingen zich vooral richten op kleurverandering van voedsel, ‘biedt dit nieuwe apparaat voor het eerst een capacitieve meetmethode en maakt het gebruikt van near-field communication (NFC) technologie met stroomloze en draadloze communicatie’. Hierdoor spelen belangrijke nadelen van elektronische apparaten, zoals vochtgevoeligheid en onjuiste gegevens door de afstand, niet langer een rol van betekenis. Het product heeft hierdoor de potentie om breed toegepast te worden.

Daarnaast is het unieke aan deze innovatie dat de consument ook direct betrokken wordt in het opsporen van voedselbederf. Naast dat in de winkel al gecontroleerd is of eten nog niet bedorven is, wordt de consument ook aangemoedigd kritisch naar het voedsel in de koelkast te kijken voordat het wordt weggegooid. Het feit dat een tartaartje licht verkleurd is, hoeft nog niet te betekenen dat het ook echt bedorven is.

Met deze sensor kunnen we samen nog makkelijker voedselverspilling tegengaan en is het behalen van Sustainable Development Goal 12.3 weer een stap dichterbij. Laten we hopen dat het spoedig de markt zal betreden.

 

Organisatie Onderzoekers Koç University, Istanbul
Innovatie Sensor voor on-demand bederfanalyse via mobiele telefoons
Thema Duurzaamheid
Score Kwaliteit van de innovatie 60
Urgentie van de probleemoplossing 70
Kans op brede acceptatie 65
Subtotaal 195 65,00%
Wegingsfactor 1,16
Totaal x wegingsfactor 226
Gewogen percentage 63,90%

Primary Sidebar

Categorieën

  • Blogs
  • Cases
  • Innovatienieuws
  • Wisse-nieuws

Artikelen

  • Innovaties: verantwoording en scores
  • Het gras volautomatisch van het veld naar de koe
  • Hoe gaat de AI Act ons beschermen?
  • Lagere kans op keizersnede
  • Digitaal ZorgPlatform – podcast

Footer

Contact

Eusebiusbuitensingel 3
6828 HS Arnhem
Postbus 3037
6802 DA Arnhem
026 443 15 23
Parkeerplaats

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
  • xing
partners partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief



© 2023 Wisse Kommunikatie. All rights reserved.

  • Privacy statement
  • Terms and conditions