Nieuws en blogs

Chinees vlees

Vol verbazing lees ik wat er gebeurt bij de volkse voetbalclub ADO Den Haag, die al een hele tijd in de belangstelling staat omdat het niet zo lekker gaat tussen het management en Hui Wang, de Chinese eigenaar. De Nederlandse managers van de voetbalclub kunnen wel een cursus interculturele communicatie gebruiken. Ze lijken geen idee te hebben hoe ze het aan moeten pakken met meneer Wang. Ze zetten hem onder druk met strakke deadlines en halen hem publiekelijk door het slijk. Een slecht idee.

In Nederland maken we het koningshuis graag belachelijk. En de filmpjes van Lucky TV bij DWDD zijn ook best grappig. Ook vinden we het heel oké om bij het persifleren van Mark Rutte te benadrukken dat hij niet getrouwd is en graag bij zijn moeder eet. Allemaal geen probleem. In China ligt dat net even anders. Wil je succesvol zakendoen met de Chinese medemens? Bedenk dan wel dat je met mensen uit een totaal andere cultuur te maken hebt en je communicatie daar op aan zult moet passen.

Chinezen zullen gezichtsverlies voor zichzelf en de ander altijd proberen te voorkomen. Dat het management van ADO Den Haag dus in de media roept dat Hui Wang een wanbetaler is die zijn skybox niet vol heeft zitten met zakenpartners uit China, maar met Haags horecapersoneel met een Chinees uiterlijk is een grove fout. Het zorgt voor een enorm gezichtsverlies. Ook al is het waar, het is niet aan een ondergeschikte om daar iets van te vinden of iets mee te doen.

Bovendien heeft de autoriteit in China altijd gelijk. Waar we in Nederland liefst kritisch zijn tegenover beslissingen van de overheid en onze leidinggevenden, trekt in China geen enkele medewerker een besluit van de baas in twijfel. Degene die het geld uitdeelt, heeft het voor het zeggen. Heel simpel eigenlijk. In een artikel in de Volkskrant benoemt Hui Wang middels een Chinees spreekwoord wat er in Nederland gebeurt: ‘Duanqi wan lai chi rou, fangxia kuaizi ma niang’. Heel vrij vertaald komt dat neer op: ‘Mijn vlees eten en me daarna uitschelden.’

Zolang ADO Den Haag het Chinese vlees in de vorm van geld in de club wil laten investeren, zal het zich dus wat meer moeten voegen naar de aanpak van Hui Wang. Of daar toch tenminste begrip voor hebben.

Puck Stamps

      Laat uw reactie achter