Nieuws en blogs

De voor- en nadelen van videomarketing

Wat mij betreft kan videomarketing in grote lijnen worden gedefinieerd als een klantgerichte marketingstrategie waarmee je informatieve inhoud distribueert via video. Natuurlijk zijn er ook spelregels te formuleren om succesvol videomarketing te bedrijven, maar die zijn niet van belang in mijn definitie. Zodra een video is gemaakt met als doel een specifiek publiek bewust te maken van een merk, product of service, is er wat mij betreft sprake van videomarketing. Zo gemakkelijk kan het zijn.

39_videomarketing.jpg

Nu hoef je alleen nog maar de vraag te beantwoorden of ook jij videomarketing zou moeten inzetten. Ik verklap je het antwoord alvast: ja. Hieronder vertel ik je waarom.

Voordelen!

Ons maatschappij is in de afgelopen decennia erg veranderd en heeft zich nieuwe informatieconsumptiegewoontes aangemeten. Mensen willen informatie zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk moeite ontvangen. Een kolfje naar de hand van de video natuurlijk.

En dat blijkt ook wel uit de succescijfers: 78% van de internetgebruikers bekijkt elke week online video's. 55% doet dat zelfs elke dag. Er is dus een enorm potentieel om jouw doelgroep te kunnen bereiken met een video, met online gigant YouTube als grote aanjager.

YouTube

Met meer dan 3 miljard zoekopdrachten per maand is YouTube de op één na grootste zoekmachine ter wereld. En daarmee naast een van de grootste informatiebronnen ook een cruciaal kanaal om je eigen informatie neer te zetten.

Maar juich niet te vroeg: elke minuut wordt maar liefst 300 uur aan video geüpload. Materiaal dat allemaal met jouw video om aandacht vecht. Een goede video-strategie is dan ook cruciaal om niet meteen al in de grote massa te verdwijnen.

Daar staat weer tegenover dat volgens een Forrester-onderzoek één minuut video even effectief is als 1,8 miljoen woorden. Met video’s kun je gecompliceerde processen, onderwerpen of ideeën gemakkelijk en snel uitleggen. YouTube is op dit moment dan ook de eerste plek waar mensen naar informatie zoeken als ze uitleg willen over hoe ze dingen moeten doen, of het nou gaat om het vervangen van een band, het bespelen van een instrument of het 3D-printen van een pistool.

Videomarketing is natuurlijk niet alleen interessant voor consumentenmerken, maar ook voor B2B-communicatie. Zo vertelde 75% van de ondervraagde senior executives aan Forbes dat ze werkgerelateerde video's minstens één keer per week op bedrijfswebsites bekijken. 50% bekijkt werkgerelateerde video's op YouTube, waarvan 65% de websites bezoekt die in video's worden genoemd.

En de lijst met indrukwekkende cijfers is nog groter:

  • Internetgebruikers besteden 88% meer tijd op websites met video's
  • 26% van de internetgebruikers zoekt naar meer informatie over de video-inhoud na het bekijken ervan
  • Video’s zijn een prima manier om e-mailmarketing te ondersteunen; video's in e-mails kunnen de klikfrequenties aanzienlijk verbeteren. Forrester constateerde in een onderzoek dat de klikfrequenties in bepaalde gevallen met maar liefst 300% stegen.
  • Video's zijn goed voor 50% van het totale mobiele verkeer en vertegenwoordigen meer dan 57% van het totale internetverkeer. Dit cijfer zal naar verwachting oplopen in de komende jaren.
  • Video’s zijn geschikt voor zeer uiteenlopende media. Websites, sociale media en bedrijfspresentaties en pitches kunnen eigenlijk niet meer zonder.

 

Nadelen?

Na deze berg aan voordelen zou je geneigd zijn om meteen je eerste videocampagne te starten. Maar het gebruik van video heeft ook een paar nadelen.

Zoekmachines kunnen videomateriaal niet analyseren en indexeren. Dat betekent dat je extra tijd moet steken in de optimalisatie van je video- en bijbehorende content om ze zo goed mogelijk aan te bieden bij zoekmachines en gebruikers.

Geloof het of niet: er zijn nog steeds mensen die geen ‘videowaardige technologie’ bezitten. Met als gevolg dat je misschien niet iedereen uit je doelgroep kan bereiken.

Verder is de enorme bulk aan geüploade video’s die ik eerder noemde een indicatie voor de concurrentie op dat gebied. Om echt op te vallen is een goed bedachte en uitgevoerde videomarketing strategie echt noodzakelijk.

En natuurlijk zijn kosten gemoeid met het maken van videocontent, of je de productie nou zelf verzorgt of uitbesteedt. In vergelijking met geschreven content komt er bij videocontent wel iets meer kijken. Gelukkig kan Wisse Kommunikatie je hierbij helpen, bijvoorbeeld door je alvast te wijzen op enkele uitstekende tutorials.

Heeft deze blog je geholpen om te kiezen voor videomarketing voor de communicatie rond jouw product, merk of bedrijf? Dan helpen wij je graag met het bepalen van de strategie.

Anne Nicolaides

      Laat uw reactie achter