Nieuws en blogs

#HVE17: verslag van een bezoeker

Opening #HVE2017

Donderdag 9 maart. Om 7.05 u al de straat op voor een hardlooprondje van 5,5 kilometer. Om 9.00 u begint het Health Valley Event. Patient Driven Technology is het thema, algehele volksgezondheid het doel. En die begint natuurlijk bij jezelf. Hoewel een van de drie fietsers die ik tegenkom lijkt te twijfelen aan mijn mentale welzijn, getuige zijn ‘vinger naar voorhoofd-gebaar’. Maar dat terzijde.

Het Health Valley Event dus. Geheel terecht alweer in Cinemec; uitstekend bereikbaar, ruim opgezet, vlotte registratie, een mobiel koffiebarretje bij de ingang met een geweldige doppio. Niets meer aan veranderen.

Vorm en inhoud

Om met de inhoud te beginnen: die heeft Health Valley ook nu weer uitstekend geregeld. Enthousiaste mensen die over hun ervaringen, producten, innovaties en inzichten vertellen en die haast zonder uitzondering tot de top van hun vakgebied behoren of daarnaar zullen doorstoten.

Mijn persoonlijke favoriet in de ochtendsessie ‘Medical Devices and Robotics’ is Henk Westendorp, Vice Present Medtronic Europa. Enerzijds omdat hij me laat zien hoezeer mijn oud-werkgever aan de weg heeft getimmerd sinds ik twee decennia geleden werkzaam was op de vertaalafdeling voor de tachycardie-pacemakers. Anderzijds omdat ik van een strakke, gedegen, vloeiende presentatie houd. Zijn Engels is onberispelijk, zijn diashow to the point.

Medtronic_#HVE2017

Inhoud én vorm kloppen. Iets – en hier spreekt de communicatieman - wat lang niet bij iedere spreker op het event het geval is. Terwijl het toch zo gemakkelijk is je presentatie even met iemand door te nemen, je kernboodschappen goed op papier te laten zetten, je presentatie-skills met een traininkje te verbeteren… Enfin.

Door naar mijn afspraken met journalisten, uitgevers, relaties, leads en klanten. Helaas mis ik het plenaire ochtendprogramma met een, volgens hen die het kunnen weten, eloquente Leon van Halder (voorzitter Raad van Bestuur Radboudumc), een Diana Veldman ((Patiëntenfederatie Nederland) in uitstekende vorm, en een overtuigende Prins Constantijn der Nederlanden. Maar in de tussentijd krijg ik wel voor elkaar waarvoor ik me bij Health Valley heb aangesloten: inspiratie opdoen en contacten leggen.

Zorginnovatieprijs

Even een tussenstop bij het Living Lab, waar ook de genomineerden voor de Zorginnovatieprijs hun waren en kennis uitstallen. Voor mij onbekend: de activiteiten van A-view, die als nummer twee eindigde, en de TotalCup, een drinkbeker speciaal ontwikkeld voor mensen met slikproblemen; iets waarvan ik de ernst eerlijk gezegd niet doorhad.

Zonder de genomineerden tekort te willen doen: een aantal bezoekers vraagt zich hardop af waar de echte innovaties te zien zijn. Hoe oud en kapitaalkrachtig mag je bedrijf zijn voordat je uitgesloten wordt van inschrijving voor de Zorginnovatie-award? Food for thought voor de organisatie.

TotalCup_#HVE2017

De pecha kucha’s dan. Voor de een is het principe van precies 20 dia’s van ieder precies 20 seconden een keurslijf, voor de ander de communicatieve redding. Maar ook hier weer geldt voor alle deelnemers: de inhoud staat!
Zo ook bij de studentes medicijnen die Hospitour bedacht hebben, een virtuele reis door het ziekenhuis om mensen mentaal voor te bereiden op het operatietraject. Eenvoudig, slim, bewezen effectief.

03_VR Hospitour_#HVE2017

04_VR Hospitour_@HVE2017

En mijn favoriet, want op mijn werkterrein: Prof. Enny Das die vertelt over persuasieve en gezondheidscommunicatie. Hoe communiceer je bijvoorbeeld over bijwerkingen van medische behandelingen zonder deze te veroorzaken?

Presenteren is een vak

Eens even kijken in de Investors Lounge, bij de zeven pitches van Life Science Health scale-ups. Meer uit communicatieve interesse dan uit geldoverschot, dat zult u me hopelijk vergeven. Ook hier de kanttekeningen van hierboven. Juist hier, waar de belangen enorm kunnen zijn, zou je toch optimaal voor de dag moeten komen. De enige twee die hier wat mij betreft op alle fronten in slagen, zijn Ward van Buul (Jointsphere) en Gerrit Stam (Ipadic). De andere pitchers scoren zeker geen onvoldoende, daar niet van, maar het mag hier en daar iets zelfverzekerder, directer, nog beter voorbereid, Amerikaanser.

Mijn hoogtepunt van de dag is zonder enige twijfel de presentatie van Dr. Kris Verburgh. Met het taalkundige Fingerspitzengefühl dat onze zuiderburen kenmerkt, raast hij in 24 minuten van Web 1.0 naar Med 5.0, maken we kennis met de nutrigerontologie en leren we dat beïnvloeding via korreltjes op de hersenschors aardig dichtbij komt. Zowel inhoudelijk als taalkundig een verademing.

06_Dr. Kris Verburgh_#HVE2017

07_Dr. Kris Verburgh_#HVE2017

Daar kan wat mij betreft zelfs de bekendmaking van de winnaar van de Zorginnovatieprijs niet aan tippen. Desalniettemin: mijn welgemeende felicitaties voor Umenz!

08_Umenz_#HVE2017

Serge Beckers

      Laat uw reactie achter