Nieuws en blogs

Koningsdag: oranjekoorts voor iedereen!

Sinds de kroning van onze koning in 2014, vieren we Koningsdag op 27 april. De traditie van 30 april is losgelaten, geen Prinsessedag, geen Koninginnedag, maar Koningsdag op zijn eigen verjaardag. Een andere datum, een andere invulling en een andere naam. Even wennen was het wel: iedereen noemt het nog wel eens Koninginnedag, toch?

Maar naast de vrolijkheid, de vrijmarkten, de feesten en de versieringen is er altijd die arme toerist die in oranje gekleed op de verkeerde datum in Amsterdam op een feestje hoopt dat al drie dagen eerder is gevierd. Het feest dat zo werd aangeprezen in zijn verouderde reisgids. Dat feest dat dus al is geweest. Een fenomeen waar ik altijd een beetje medelijden mee krijg. Wat zullen zij een kater hebben!

Het is dan ook geen makkelijke klus om iedereen te bereiken en op de hoogte te brengen van deze datumwijziging. In binnen- en buitenland stond Koninginnedag immers jarenlang bekend als het feest waarbij heel Nederland oranje kleurt en op de kop staat. Je kunt nog zo goed campagne voeren, websites updaten, social media bijhouden en berichten verspreiden: je bereikt nooit iedereen. Daarbij heeft het tot eind 2015 geduurd voordat Lonely Planet de reisgidsen, waar Amsterdam in staat vermeld, van een update heeft voorzien. Iedereen die een reisgids heeft uit 2015 of ouder en minder digitaal is ingesteld, loopt dus nog steeds de kans om de verkeerde dag aan te houden.

Koningsdag_Milano83 - Freepik.com.jpg
Foto: Milano83 - Freepik.com

#Koninginnedag

Het is wel leuk om op deze dag social media te monitoren. Op Twitter kunnen mensen hun lol niet op: #Koninginnedag laat vooral foto’s zien van deze vergistoeristen. Het is bijna een wedstrijd wie de eerste toerist heeft gespot. Gelukkig zijn er ook reacties waar wat meer inlevingsvermogen uit blijkt. Zelf woon ik niet in Amsterdam en zie ik deze verloren feestgangers alleen op social media of het nieuws. Maar er zijn gelukkig Amsterdammers die dit gevoel van medelijden met mij delen, die deze vergistoeristen op willen vangen om er toch een mooie dag van te maken. Een mooi voorbeeld is het troostfeest dat vorig jaar op een boot werd gehouden om toch een beetje Koninginnedag te vieren.

Maar hoe aandoenlijk de oranje uitgedoste mensen op het treinstation ook zijn, hoe grappig is het om die dag Twitter te monitoren. En hoe leuk het bootfeest ook is, eigenlijk hoop ik dat dit jaar iedereen wel de boodschap heeft ontvangen dat het feest de 27e plaatsvindt. Ik hou Twitter wel in de gaten, maar stiekem hoop ik dat #Koninginnedag niet trending wordt door de vergistoerist en dat ook hij drie dagen eerder zijn weg heeft gevonden naar het feest waar hij voor kwam. Fijne Koningsdag!

Marlous Fortuin

      Laat uw reactie achter