Nieuws en blogs

Na verlofstress komt de vakantieblues

Een van mijn collega’s hoor ik al twee jaar roepen dat de zomer een rustige periode is, ideaal om eens die klussen op te pakken die blijven slingeren op je bureau. Misschien doe ik iets niet goed, maar om de een of andere reden werkt het bij mij niet zo. De zomer roept al snel beelden op van zonnige dagen, volle terrasjes en genieten van buiten zijn. Maar op kantoor vind ik de zomerperiode eigenlijk vooral een periode vol onrust.

27_Verlofstress.jpg

In juli las ik een stuk op NU.nl over verlofstress, de stress die mensen ervaren als collega’s op vakantie gaan en zij degene zijn die hun taken op zich mogen nemen. Ik kan met recht zeggen dat ik sinds deze zomer weet wat verlofstress is. Eén collega was op vakantie, een andere collega veranderde van baan, en zelf had ik ook nog wat dagen vrij gepland. De taken stapelden zich op en zelfs de vrije momenten werden thuis ingevuld met “nog even dit afmaken”. Met de eigen vakantie in het vooruitzicht werd er ondertussen stevig verlangd naar bijna drie weken rust en boeken lezen.

Eindelijk was het zover: de taken afgerond, de overdracht verstuurd, de zon tegemoet. Geen haast, geen continue stroom aan gedachten of ik alles wel af had, geen mail. Wat een genot! De verlofstress was net zo snel verdwenen als hij gekomen was. Drie weken hebben we genoten van het mooie weer dat in Nederland uitbleef. Uitgerust en een paar tinten bruiner, weer vol energie klaar om weer aan het werk te gaan. Tenminste, dat dacht ik.

Want een nieuw fenomeen heeft zich aangediend: de vakantieblues. Met je hoofd nog in Italië zit je weer achter je bureau alsof je niet weg bent geweest. Bergen mail liggen op je te wachten en je collega’s zijn blij de extra taken weer aan je terug te kunnen geven. (Zijn zij ook weer van de verlofstress af.) Je werkt je mail weg, hebt een iets langere after dinner dip, en laat je collega’s je bijpraten over de afgelopen weken. Ook al wil je zo graag, je bent nog wat vergeetachtig en het overzicht lijkt maar niet te komen. Tijd voor een beetje structuur, in die vakantieblues kun je niet blijven hangen.

Maar hoe krijg je de structuur en routine weer terug? Een extra kopje koffie en gewoon weer bij het begin beginnen. Ik ben vanmorgen gestart met een ouderwets takenlijstje, op papier. Wat zijn de lopende zaken, waar moet ik achteraan, wat heeft de hoogste prioriteit? Het eerste overzicht begint te komen. En zolang mijn hersenen nog in de vakantiestand staan, kan ik in ieder geval zeggen dat het op mijn lijstje staat!

Marlous Fortuin

      Laat uw reactie achter