Nieuws en blogs

Vermijd kantoortaal als sparren, brainstormen en meeting

We gebruiken ze massaal: kantoorclichés. In veel organisaties is het de normaalste zaak dat je de gekste termen de wereld in slingert, dan dat je je uitdrukt in begrijpelijke taal. Sommigen komen ermee weg vanwege de functie die ze bekleden, anderen roepen maar wat omdat ze niet weten wat ze eigenlijk willen zeggen, en weer anderen bedenken compleet nieuwe woorden om hun (verkoop)verhaal kracht bij te zetten. Het lijkt - helaas – alsof er niet te ontkomen is aan vage en nietszeggende termen op kantoor.

35 Teamwork_Freepik.com.jpg

Afbeelding: Ijeab - Freepik.com

NRC-columniste Japke-d Bouma schrijft wekelijks over taal en geeft tips over hoe je communicatief overleeft op kantoor. Haar artikelen zijn geweldig om te lezen, want haar onderwerpen zijn voor velen zo herkenbaar.
In een van haar columns noemt ze zeven synoniemen voor het woord ‘vergaderen’. En ik kan er uit eigen ervaring nog een achtste woord aan toevoegen: ‘plovven’. Dit werkwoord is afgeleid van het zelfstandig naamwoord ‘planningsoverleg’ en is al jaren in gebruik bij Wisse Kommunikatie.

Wat kan ik mij (heerlijk) storen aan mensen die echte kantoortaal gebruiken. Ik schiet regelmatig in stilte in de lach als ik de zoveelste kantoorcliché hoor.

De vijf slechtste kantoorclichés op dit moment vind ik toch wel:

  • Draagvlak creëren – brr

  • Zullen we gaan sparren/brainstormen/een meeting plannen enzovoorts – vergaderen dus

  • We hebben stappen gezet in het proces/traject – spreekt voor zich

  • Zullen we daar een klap op geven – een besluit nemen

  • Over de schutting gooien – het werk aan een ander geven, want ik heb geen tijd/zin of vul zelf maar wat in

Als je dan toch niet zonder jargon of kantoorclichés kunt, gebruik ze dan alleen binnen je eigen beroepsgroep.  En liefst binnenskamers, achter een gesloten deur.

Of ga de uitdaging met ons aan: verban de kantoorclichés en zoek een goed alternatief, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Ook in teksten, want een gemiddelde lezer zal je niet begrijpen en afhaken. Bouma heeft alvast de woorden voor je verzameld waar zij de kriebels van krijgt. Je vindt ze op haar Facebook-pagina. Wat is jouw jeukwoord?

Marjolein Tijdink

 

      Laat uw reactie achter