Nieuws en blogs

Arnhemse conferentie ‘Bridge to the Future’

Op 16 september organiseerde Stichting War Requiem -  Bridge to the Future voor de elfde keer de conferentie ‘Bridge to the Future’ in de Eusebiuskerk in Arnhem. De conferentie wordt jaarlijks georganiseerd ter herinnering aan de Slag om Arnhem en stond dit jaar in het teken van ‘Vrouwen en Oorlogsgeweld’. Verschillende (ervarings-) deskundigen op dit gebied deelden hun verhaal. Wisse Kommunikatie hielp de stichting met verschillende PR-activiteiten voorafgaand en tijdens de conferentie. Lees hieronder een kort verslag.

Vrouwen in het verzet
 
“Verzet zat hem in de Tweede Wereldoorlog voor de meeste vrouwen in de dingen waar geen films over zijn gemaakt, meestal zonder al te veel geweld”, aldus Marjan Schwegman, oud-directeur van de NIOD. De 102-jarige verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge, heeft ervaring op het gebied van dergelijke ‘kleinere’ verzetsactiviteiten. Kohlbrugge sloot zich op haar twintigste aan bij de belijdende kerk in Berlijn en daarmee aan het verzet. “Je sloot je aan bij de belijdende kerk als je een mening had over wat er in het land gebeurde. Als je het daar niet mee een was, zei je daar ‘nee’ tegen. Bijvoorbeeld door de ariërverklaring, waarmee je je als het ware tegen de Joden keerde, niet te tekenen.”

Seksueel misbruik in oorlogstijd
Diverse (ervarings-) deskundigen gingen in op seksueel geweld in oorlogsgebieden. Mirjam van Reisen, hoogleraar International Relations, Innovation and Care, vertelde over hoe de kwetsbaarheid van vrouwen in oorlog vaak wordt misbruikt: “Ze zijn een object in de strijd.” Alexa ter Horst, arts bij Artsen zonder Grenzen zei: “In Congo zie je vrouwen spullen altijd zonder fiets of scootertje vervoeren. Want alles wat je hebt, is gevaar.” Journaliste Brenda Stoter zag dat de vrouwen in conflictgebieden niets over hun eigen leven te zeggen hadden. “Ze mogen wel naar school, maar zodra er een man komt, worden ze uitgehuwelijkt.” Fotografe Mona van den Berg beschreef de situatie van vrouwen in oorlogsgebieden als volgt: “Vrouwen zijn in de oorlog eigenlijk dubbel slachtoffer. Ze moeten hun huis verlaten vanwege de oorlog, en worden vervolgens ook nog seksueel misbruikt.”

Vrouwen in het leger  
Lt. Kolonel Alwin van den Boogaard en Lt. Kolonel Esmeralda Kleinreesink bespraken de rol van vrouwen in het leger. “Een vrouw die te maken heeft gehad met seksueel misbruik wil daar niet met een man over praten. Daarom hebben we in het leger vrouwen nodig om met vrouwen te kunnen praten”, aldus van den Boogaard.

Boris Johnson en Bert Koenders
Bert Koenders gaf, nadat hij samen met de Britse Boris Johnson een bezoek had gebracht aan de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek, een korte speech over vrouwen in oorlogsgeweld. Ook Boris Johnson sprak op de conferentie: “We zullen onze relatie met de EU mogelijk aanpassen, maar we blijven Europees en zullen Europa ook in de toekomst steunen.”

27-21.jpg     36-32.jpg

Fotocredits: Mona van den Berg

Kijk op de website van Bridge to the Future voor een uitgebreid verslag.

Hanneke van Heijster