Nieuws en blogs

Health Valley Event 2016

Ook dit jaar heeft Wisse Kommunikatie weer een paar consultants naar het Health Valley Event gestuurd. Niet alleen om te netwerken en om een presentatie te geven (over branding, merkcultuur en crisiscommunicatie in dit geval), maar eerst en vooral om te kijken wat er aan innovaties is in de zorgsector.

En dat is aardig wat…

Een erg leuke innovatie vond ik MijnEigenPlan. Met de website en de app maak je eenvoudig een persoonlijk plan dat jou of je cliënt effectief ondersteunt bij de dagelijkse terugkerende handelingen.
De app zorgt met een duidelijke dagelijkse routine dat er geen belangrijke dingen overgeslagen worden en maakt met duidelijke stappenplannen ingewikkelde handelingen eenvoudig.
Dit hulpmiddel is zeer geschikt voor bijvoorbeeld kinderen en volwassenen met autismespectrumstoornis, met een verstandelijke beperking of met niet aangeboren hersenletsel. De reactie van een niet nader te noemen ontwikkelingspsychologe sprak boekdelen: “Schat, regel even een account, ik heb al een cliënt in gedachten die enorm gebaat is bij dit soort hulp”.

Een even verrassende als eenvoudige demonstratie kwam van twee sympathieke Belgen, die mensen via hun met Activ84Health-platform binnenshuis buiten laten fietsen. Oftewel ze op een hometrainer zetten en ze naar een scherm laten kijken dat beelden toont van een omgeving die ze zelf uitzoeken.
Het geheim: Google Streetview.
De fietser selecteert een straat op een kaart, begin te trappen, en geniet vanop een hometrainer van de visuele ervaring van het fietsen ‘through memory lane’. Bij elk kruispunt kiest hij zelf de richting die hij wil opgaan.
Of hij laadt de route van de Ronde van Vlaanderen, of rijdt de Nijmeegse etappe van de Giro van 2016 alvast. Als Google het kan zien, kan de gebruiker het zien. Een geweldige oplossing voor bijvoorbeeld mensen met dementie, die enorm gebaat zijn bij herkenningspunten uit hun jeugd.

Een andere oplossing in de categorie ‘Hoe kan het dat ik dit niet zelf bedacht heb…’ is de tool van e-com video. Om in de context van Health Valley te blijven, verwijs ik naar Zorg Video Hulp, een interactieve web-video oplossing waarmee de kijker direct bij de interactieve content komt die relevant is voor diens vraag. De oplossing legt een intelligente menu-structuur over de video en biedt de mogelijkheid om interactieve vragen en antwoorden toe te voegen. Hiermee wordt getoetst of de kijker de content heeft begrepen.  
Door deze nieuwe web-video oplossing wordt de content van een video optimaal benut en wordt meetbaar gemaakt wat de kijker aan kennis en inzichten concreet heeft opgedaan. Dit, gecombineerd met de begrijpelijke tekst in eventueel verschillende talen, zorgt dat de communicatie veel beter aansluit bij de belevingswereld van de kijker. De Zorg Video Hulp is volledig open web-based en de gebruiker hoeft dus niet eerst een app te installeren.

En dit is slechts een heel kleine selectie van de mooie en innovatieve oplossingen die op het Health Valley Event gepresenteerd zijn. Mocht u belangen hebben in de health-sector, of gewoon willen weten wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op medisch en zorggebied, dan raad ik u aan deze netwerkorganisatie goed in de gaten te houden. Dat doe ik ook.

Serge Beckers.