• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Nieuws

Een dutje op het werk, zie jij het al voor je?

Blog

Een aantal van onze opdrachtgevers richt zich met hun producten, diensten en content op de HR-media. Logisch dus dat wij op de hoogte zijn van wat er speelt binnen dit vakgebied. Onderwerpen die veel aan bod komen, zijn bijvoorbeeld ergonomie, time management en productiviteit op het werk. Interessant om te lezen, je kunt deze informatie namelijk ook gebruiken om zelf productiever te worden of je inbox op orde te brengen. Maar bij een aantal onderwerpen bekruipt me toch vaak het gevoel dat wij Nederlandse kantoorwerkers een tikkie te nuchter zijn om de deskundige adviezen op te volgen. Of ligt dat aan mij?

wisseblog productiviteit

Inemuri

In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld dat mensen even de ogen dicht doen, ongeacht de locatie of gelegenheid. Dit fenomeen wordt ook wel inemuri genoemd. Niemand kijkt ervan op dat mensen op de metrotrap of tijdens een vergadering even hun rust pakken, want iedereen doet het. Het is ook niet zo heel vreemd, als je in ogenschouw neemt dat een kwart van de Japanners zo’n 50 uur per week werkt. Je bent een goede en loyale werknemer als je hard werkt, veel overuren draait en bijna geen vakantiedagen opneemt. Even wegzakken om je daarna weer te herpakken hoort er dus bij. Als je maar presteert op het moment dat het nodig is.

Japan en Nederland zijn duidelijk twee verschillende werelden. Qua cultuur en manier van werken. Maar ook in Nederland hoor je steeds vaker geluiden over powernappen tijden kantoortijd. Even de ogen dicht, en weer opladen voordat je dat belangrijke overleg ingaat. Er zijn zelfs schema’s die aangeven hoe lang je moet powernappen om je doel te behalen. Dus hou je aan je schema en je bent weer op en top productief.

Praktische invulling

Goed, even slapen is dus goed voor de productiviteit. Maar hoe pas je dat dan toe? De meeste werknemers hebben niet zulke inspirerende kantooromgevingen zoals Google of Facebook. En om nu je hoofd in de kantoortuin neer te vleien, geeft ook niet zo’n gemotiveerde indruk.

Bij Wisse Kommunikatie hebben we sinds kort een inspiration room, een zithoek waar we op een ontspannen manier kunnen overleggen of brainstormen. Een fijne plek die veel wordt gebruikt, maar wat zouden we gek opkijken als er gesnurk uit deze ruimte zou komen!

Bovendien, de powernaps die ik thuis weleens heb gedaan, leverden mij vooral het tegenovergestelde resultaat op. Ik heb het vast niet goed aangepakt, want ik werd totaal gedesoriënteerd wakker en voelde me eerder geradbraakt dan weer fit. Als ik een keer een korte nacht slaap achter de rug heb, hou ik het toch maar op doorhalen met een extra kop koffie en ’s avonds weer wat vroeger naar bed. Dutten op het werk? Ik zie het nog niet zo voor me.