• Nederlands
  • Engels
  • Duits
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Nieuws

Eerste hulp bij online solliciteren

Blog

Inmiddels zijn we al gewend aan het thuiswerken. Sterker nog, als ik zo rondvraag in mijn persoonlijke kring geven de meeste mensen aan het wel fijn te vinden. Geen reistijd, je eigen tijden indelen en veel flexibiliteit. Maar hoe gaan we hiermee om als we op zoek zijn naar een baan? Of in mijn geval: een stageplek?

Ik zit inmiddels aan het eind van mijn tweede studiejaar. Dit betekent: op zoek naar een stage! Deze zoektocht kan in normale omstandigheden al vrij stressvol zijn voor een student, laat staan in tijden van lockdowns, mondkapjes en Zoom. Alles gaat online, van het zoeken van een bedrijf dat bij je past, tot het eerste en tweede contact, tot de uiteindelijke sollicitatie. En vooral die laatste stap moet je goed voorbereiden.

Mijn eerste tip voor een online sollicitatie is: test je apparatuur. Test de applicatie de je gaat gebruiken, check de sterkte van je wifi-verbinding nog eens en controleer of je laptop is opgeladen. Zo kan het op het gebied van technologie (aan jouw kant in ieder geval) niet misgaan.

Twee: ben op tijd. Voorkom stress door last-minute binnen te komen rennen. Zorg dat je op tijd voor je laptop zit en je rustig aan je gesprek kunt beginnen, zonder zweetdruppels en ademtekort. Solliciteren is namelijk in de meeste gevallen al spannend genoeg.

Drie: krijg je nu al klamme handen bij de gedachten aan het sollicitatiegesprek zelf? Oefen het gewoon even. Videobel met iemand die je enkele vragen stelt en even een beetje gemeen doorvraagt.

Vier: stel je proactief op. Dit neig je al snel te vergeten wanneer je in je comfortabele thuissituatie zit. Trek iets netjes aan en zorg voor een goede houding. Onderuit gezakt in een trainingspak is een houding voor in je vrije tijd, maar een no-go voor je sollicitatiegesprek.

En vijf: blijf jezelf. Maak je niet al te druk om de nieuwigheid van de online omgeving. De situatie is zowel nieuw voor de sollicitant als voor de werkgever. Zolang je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent en het gesprek net zo serieus neemt als een offline sollicitatie moet het goed komen.

 

Phoebe Kamp