• Nederlands
  • Engels
  • Duits
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Nieuws

KPN en B Medical Systems garanderen temperatuur van -80°C bij transport en opslag van COVID-19 vaccins

Nieuws

Op dit moment worden miljarden dosissen vaccins zo snel mogelijk over de hele wereld verspreid. Daarbij is de juiste temperatuur tijdens transport en opslag cruciaal, omdat het middel anders zijn werking verliest.

Dat dit een van de grootste logistieke uitdagingen van de laatste tijd is, moge duidelijk zijn.

Om optimale kwaliteit van de vaccins tijdens transport en opslag te garanderen, heeft B Medical Systems samen met het Nederlandse telecombedrijf KPN een IoT-oplossing ontwikkeld. De vriessystemen van B Medical Systems, die in koudeketens wereldwijd een sleutelrol vervullen, zijn uitgerust met speciale loggers waarmee de temperatuur waaronder de vaccins opgeslagen en vervoerd worden uiterst nauwkeurig bij te houden is.

Hoe werkt het?

De vrieskisten van B Medical Systems zijn voorzien van loggers die in real-time de temperatuur in de vrieskisten weergeven. Op het moment dat ergens in de koudeketen de vereiste temperatuur niet in stand gehouden wordt, verstuurt de logger direct een sms-alert. Mochten de kisten in gebieden komen met lage of geen connectiviteit, kan de verantwoordelijke later de opgeslagen logs analyseren.

Dankzij het uitgebreide, betrouwbare netwerk van KPN is deze gezamenlijke oplossing van B Medical Systems en de Nederlandse telecomaanbieder wereldwijd in te zetten.

Energiezuinig én overal toegankelijk

De uitdagingen bij deze oplossing, die al in 2015 ontwikkeld is en inmiddels dus al ruimschoots beproefd is, waren groot. Zo moet de data overal ter wereld opgehaald kunnen worden. Dat vereiste de nodige flexibiliteit van KPN, omdat niet alle landen over goede connectiviteit beschikken; waar de Westerse landen vaak al over 5G beschikken, zijn er nog veel gebieden waar 3G of zelfs 2G nog de standaard is. Ook moet het systeem extreem energiezuinig zijn; er is namelijk geen mogelijkheid om de logger gedurende het transport op te laden.

B Medical Systems levert met behulp van deze IoT oplossing al jarenlang vaccins naar landen over de hele wereld, zelfs naar de meest afgelegen gebieden in Afrika.

Traceerbaarheid en toegang tot data

COVID-19 heeft het belang van goede traceerbaarheid en een gegarandeerd veilig transport duidelijk gemaakt. De oplossing van B Medical systems maakt het mogelijk om overal toegang te krijgen tot de data en ondersteunt op deze manier de logistiek van deze wereldwijde operatie.