• Nederlands
  • Engels
  • Duits
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Nieuws

OrCam: devices voor blinden, slechtzienden, en andere mensen met leesproblemen

Nieuws

En ineens nam OrCam contact op, met de vraag of we voor dit Israëlische bedrijf wilden werken. OrCam was ons al bekend uit zowel de medische als de tech-hoek, en de match met Wisse is dan ook evident.

Voor de mensen die de naam niet meteen iets zegt: OrCam is de producent van de Orcam MyEye en de OrCam Read. Beide devices zijn ontwikkeld voor blinden, slechtzienden, en andere mensen met leesproblemen. Zoals het producten van Israëlische tech-bedrijf betaamt, bevatten beide devices baanbrekende technologie.

Op de website zie je onder andere dat de OrCam MyEye eenvoudig op een bril kan worden bevestigd. Het apparaat kan direct tekst voorlezen uit een boek of krant, van een beeldscherm, van een poster, of van elk ander oppervlak dat tekst bevat. Maar de MyEye kan ook gezichten herkennen, mensen helpen zelfstandig te winkelen, efficiënter te werken en (daarmee) een onafhankelijker leven te leiden.

Een optische sensor legt het beeld van de omgeving vast en zet de tekst om naar audio, en dat volledig offline. De audio wordt doorgestuurd naar de kleine luidspreker van het apparaat boven het oor van de drager of naar een Bluetooth-apparaat.

 

OrCam Read is een handheld-apparaat met een slimme camera die tekst leest vanaf elk gedrukt oppervlak of digitaal scherm.

De devices van OrCam onderscheiden zich duidelijk van de apparaten van concurrenten: het zijn stand-alone oplossingen, die dus niet afhankelijk zijn van een smartphone of een stationair apparaat.

Doelgroep

Een van de logische doelgroepen is natuurlijk de senior, die dankzij de devices van Orcam weer zijn ochtendkrant kan lezen, een boek kan pakken of de tekst op zijn computer- of smartphonescherm weer tot zich kan nemen.

Ook voor de senior in de zorginstelling zijn de devices uitermate geschikt. Niet alleen voor de bewoners wier zicht door de gevorderde leeftijd achteruit is gegaan, maar zeker ook voor de cliënten met NAH. Verschillende vormen van NAH kunnen namelijk tot gevolg hebben dat de patiënt het vermogen om te lezen verliest. Met name in het geval van CVA, TIA en afasie biedt OrCam de mogelijkheid om weer deel te nemen aan het dagelijks (sociale) leven. En je kunt je voorstellen dat ook mensen met dyslexie geholpen zijn met een oplossing die teksten weer begrijpelijk maakt.

Test

OrCam laat bewoners van zorginstellingen graag zelf de voordelen ondervinden van het gebruik van de devices. Interesse in een testtraject? Neem geruist contact op met serge.beckers@wisse-worldcom.nl.