Centrosolar Benelux B.V.

Centrosolar Benelux B.V. in Tiel was leverancier van zonne-energiesystemen (PV-systemen) voor daken. Het Duitse moederbedrijf Centrosolar AG was in 2007 ontstaan uit een fusie van de drie oudste Duitse zonne-energie bedrijven, die al meer dan 25 jaar ervaring hadden in de industrie.

Centrosolar produceerde bijna alle componenten van PV-systemen zelf in de Sonnenstromfabrik in Wismar, waaronder speciaal glas voor zonnepanelen, ondersteuningsconstructies en de technische systemen.

Centrosolar introduceerde in 2011 het ‘PV-privéplan’ in de Benelux om de markt voor zonnepanelen open te breken en de introductie ervan te bespoedigen. Anders dan in Nederland waren zonnepanelen in Duitsland en België al een groot succes, vooral ook als gevolg van stimuleringsmaatregelen door de overheid. Het PV-privé project verwees met een knipoog naar de zeer succesvolle PC-privé projecten, die werknemers in staat stelden om onder fiscaal gunstige voorwaarden een computer via de werkgever aan te schaffen. Centrosolar gebruikte een soortgelijke constructie om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Hoewel Centrosolar in de Benelux erg succesvol was - vooral ook dankzij de intensieve communicatie-inspanningen - kwam het Duitse moederbedrijf net als veel andere Europese fabrikanten door de concurrentie uit China in zwaar weer. Medio 2014 werden de verkooporganisaties van Centrosolar in de Benelux en Frankrijk overgenomen door een andere Duitse producent, Solarwatt GmbH.