• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten
Overeenkomst zet nieuwe norm voor AI-gestuurde vluchtbesturingssoftware 

Zoetermeer – Airbus Defense and Space maakt gebruik van ANSYS’ (NASDAQ: ANSS) embedded software-oplossing bij de ontwikkeling van geavanceerde onbemande luchtvaartuigen (Unmanned Aerial Vehicle, UAV). Onder een nieuw strategisch samenwerkingsverband zullen ANSYS en Airbus Defense and Space een nieuwe oplossing ontwikkelen voor veiligheidskritische vluchtbesturing met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het doel is om in 2030 autonome vluchten te kunnen uitvoeren.

De toekomst van de Europese luchtmacht is sterk afhankelijk van het Future Combat Air System (FCAS), een systeem van volledig geautomatiseerde remote luchtplatformen en de nieuwste gevechtsvliegtuigen. De ontwikkeling van deze platformen is een enorme technische uitdaging omdat geavanceerde, veiligheidskritische AI-gestuurde vluchtbesturingssoftware vereist is om uiterst snel en nauwkeurig enorm complexe beslissingen te kunnen nemen.

Airbus en ANSYS werken samen aan de geavanceerde ANSYS SCADE®-tool, die traditionele modelgebaseerde softwareontwikkeling combineert met ontwikkelpaden op basis van AI. De ANSYS SCADE-tool zal van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling, certificering en embedding van de drone-vluchtbesturingssoftware, en zal de time-to-market aanzienlijk versnellen doordat de ontwikkelingstijd en de bijbehorende kosten behoorlijk lager worden.

“We werken al jarenlang naar volle tevredenheid met ANSYS, en zijn dan ook blij dat we samen met hen de volgende generatie ANSYS SCADE kunnen ontwikkelen, waardoor autonome vluchten snel dichterbij komen,” aldus Sabine Klauke, hoofd van engineering bij Airbus Defense and Space. “ANSYS SCADE is van onschatbare waarde voor het ontwerp en de certificering van onze software, en zal zorgen voor een kostenreductie doordat het aantal dure handmatige activiteiten afneemt en de ontwikkeltijd met mogelijk 50% wordt verkort. ANSYS levert ons een enorm concurrentievoordeel op.”

“Airbus Defense and Space is een ware ruimtevaartpionier die de Europese luchtmacht innoveert door geavanceerde luchtplatforms te ontwikkelen. We verheugen ons enorm op de het gezamenlijke traject, waarbij onze vaardigheden van groot belang zijn om ons gezamenlijk, ambitieuze doel te bereiken,” zegt Eric Bantegnie, vice president en general manager bij ANSYS. “Onze samenwerking creëert volledig nieuwe mogelijkheden op drone-gebied en zet een nieuwe norm voor AI-gestuurde vluchtbesturingssoftware.”