• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

Gemiddelde temperaturen wereldwijd lagen bijna 1,2 °C boven het pre-industriële niveau, gedefinieerd door de IPCC.

De Copernicus Climate Change Service (C3S), geïmplementeerd door het Europese Centrum voor Weersverwachtingen op de Middellange Termijn, maakt bekend dat in de maand juli op wereldwijde schaal recordtemperaturen zijn bereikt.

Juli is normaliter wereldwijd gemiddeld de warmste maand van het jaar. Vooralsnog was juli 2016 de warmste maand ooit gemeten. Dit is nu juli 2019, hoewel het verschil tussen deze beide maanden kleiner is vergeleken met de normale verschillen tussen de datasets voor eerdere julimaanden.

Afgezet tegen de referentieperiode 1981-2010, lag deze juli ongeveer 0,56 °C boven het gemiddelde. Dit is bijna 1,2 °C boven het pre-industriële niveau, zoals gedefinieerd door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), en ongeveer 0,04 °C boven de temperatuur van juli 2016.

De data van C3S tonen dat de marge tussen de temperaturen van juli 2019 en juli 2016 erg klein is. Normaliter is er een verschil tussen de waarden van wereldwijde temperatuurdatasets van verschillende instituten, en het verschil van de waarden van C3S voor juli 2019 en 2016 is kleiner dan deze marge.

De Copernicus Climate Change Service toonde ook aan dat het niet alleen een warme juli was, maar dat heel 2019 tot nu toe erg warm verloopt. C3S-data tonen dat alle maanden van 2019 bij de vier warmste maanden ooit zaten van de maanden in kwestie en dat juni 2019 de warmste juni ooit was.

Jean-Noël Thépaut, Head of Copernicus Climate Change Service (C3S), zegt: “Juli is normaliter wereldwijd de warmste maand van het jaar, maar afgelopen juli was volgens onze data zelfs de warmste maand ooit gemeten, met een hele kleine marge. Door broeikasgasuitstoot en de impact op temperaturen wereldwijd, zullen deze records gebroken blijven worden.”

Voor meer informatie kunt u hier terecht.

 

Maandelijkse temperatuursamenvatting van de Copernicus Climate Change Service (C3S)

De Copernicus Climate Change Service biedt maandelijks klimaatnieuwsupdates over veranderingen in oppervlaktetemperaturen wereldwijd en andere variabelen met betrekking tot het klimaat. De bevindingen zijn gebaseerd op computeranalyses die gebruikmaken van miljoenen metingen van satellieten, schepen, luchtvaartuigen en weerstations over de hele wereld.

Europa

  • Temperaturen in juli lagen net boven het gemiddelde, met flinke verschillen over het continen
  • West-Europa kende temperaturen boven het gemiddelde, vooral door de korte maar intense hittegolf in de laatste week van de maan
  • De oostelijke delen van het continent kenden temperaturen onder het gemiddelde, met name in het noordoosten

Wereldwijd:

  • Temperaturen lagen net boven het gemiddelde van 1981-2010 in Alaska, Baffin Island en Groenland, delen van Siberië, de Centraal-Aziatische republieken, Iran en grote delen van Antarctic
  • Afrika en Australië hadden temperaturen hoger dan het gemiddelde over bijna het hele continent
  • Gebieden waar de temperatuur lager lag dan het gemiddelde van 1981-2010 waren onder andere het centraal-westen van Canada en delen van Azië en boven de Weddell-zee en van daaruit landinwaarts naar Antarctica.

Voor meer informatie en grafieken van hoge resolutie kunt u hier terecht.