• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

Afwijking in de oppervlaktetemperatuur voor september 2019 vergeleken met het gemiddelde voor september in de periode 1981-2010. Databron: ERA5. Credit: ECMWF-Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S)

De wereldwijde temperatuurgemiddelden van de afgelopen maand zijn gelijk aan die van september 2016, de warmste september ooit. Dit is de vierde maand op rij die het temperatuurrecord benadert of breekt.

De Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S), namens de Europese Unie geïmplementeerd door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op de Middellange Termijn, bekendgemaakt dat september wereldwijd recordtemperaturen heeft opgeleverd, waardoor het de vierde maand op rij is waarin het warmterecord wordt benaderd of gebroken.

De afgelopen vier maanden waren exceptioneel warm; juni 2019 was de warmste juni ooit, juli van dit jaar was de warmste julimaand ooit gemeten en augustus was de op een na warmste augustus ooit. September 2019 staat gedeeld eerste en toont aan dat er een opwarmtrend op de langere termijn is waar te nemen.

Vergeleken met de standaardreferentieperiode, 1981-2010, was afgelopen september ongeveer 0,57°C warmer dan gemiddeld. Dit is bijna 1,2°C warmer dan in het pre-industriële tijdperk, zoals bepaald door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), en ongeveer net zo warm (0,02°C warmer) als september 2016, tot afgelopen maand de warmste september in dit databestand.

Het verschil in de gemiddelde temperaturen van september 2016 en 2019 is erg klein, volgens de data van C3S slechts 0,02°C. Omdat dit kleiner is dan het normale verschil tussen de waarden die door verschillende datasets wordt geleverd, delen beide maanden de koppositie.

Regio’s met temperaturen ver boven het gemiddelde waren centraal- en oost-VS, Mongolië en delen van het Arctische gebied. In Europa lagen de temperaturen over bijna het gehele continent boven het gemiddelde, vooral in het zuiden en zuid-oosten.

In Noorwegen en Zweden lagen temperaturen onder het gemiddelde, evenals in het verre oosten van het continent. Wereldwijd lagen de temperaturen slechts in een paar regio’s onder het gemiddelde, waaronder het zuidwesten van Rusland en delen van Antarctica.

Jean-Noël Thépaut, Directeur van Copernicus ECMWF, zegt: “De recente recordtemperaturen zijn een signaal van de wereldwijde opwarmtrend over een langere termijn. Met de uitstoot van broeikasgassen en de impact hiervan op temperaturen wereldwijd zullen er records gebroken blijven worden.”

Maandelijkse klimaatsamenvattingen van de Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S)

De Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S) biedt maandelijks klimaatnieuwsupdates over veranderingen in oppervlaktetemperaturen en zee-ijs wereldwijd en hydrologische variabelen. De bevindingen zijn gebaseerd op computeranalyses die gebruikmaken van miljoenen metingen van satellieten, schepen, luchtvaartuigen en weerstations over de hele wereld.

Meer informatie over klimaatvariabelen in september en klimaatupdates van eerdere maanden, evenals beeldmateriaal van hoge kwaliteit, kan hier worden gevonden:

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins