• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten
Heetste juni ooit gemeten, volgens Copernicus Climate Change Service (C3S)

De gemiddelde temperatuur in Europa lag twee graden hoger dan normaal, waardoor afgelopen juni de heetste juni ooit gemeten is.


Data van C3S, geïmplementeerd door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op de Middellange Termijn (ECMWF) namens de Europese Unie, tonen aan dat de maand juni meer dan 2 graden Celsius warmer was dan de gemiddelde juni-temperatuur in de referentieperiode 1981-2010. Daarnaast lag het gemiddelde een graad hoger dan het eerdere Europese record voor juni, dat werd gevestigd in 1999. De temperatuur was ook gemiddeld een graad hoger dan verwacht, gekeken naar de trends voor juni in de laatste decennia.

Een groot deel van West-Europa kende een ongewoon warm einde van de maand. Frankrijk, Duitsland, Noord-Spanje, Noord-Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië kampten met temperaturen die 6 tot 10 graden Celsius hoger lagen dan normaal.

Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur voor juni 2019 ook de hoogste ooit gemeten, ongeveer 0,1 graad Celsius warmer dan de vorige warmste juni, in 2016. De warmte werd destijds veroorzaakt door de gevolgen van El Niño.

Historische data tonen tevens aan dat de gemiddelde Europese temperatuur in juni 2019 ongeveer 3 graden Celsius warmer was 150 jaar geleden.

Jean-Noël Thépaut, hoofd van Copernicus Climate Change Service (C3S), zegt: “Hoewel lokale temperaturen hoger of lager zijn geweest dan verwacht, tonen onze data dat de temperaturen in de zuidwestelijke regio van Europa in de laatste week van juni ongewoon hoog waren. Hoewel deze temperaturen uitzonderlijk waren, verwachten we dit in de toekomst vaker te zullen zien, als gevolg van klimaatverandering.”

 


Gemiddelde juni-temperaturen (°C) voor Europa (boven) en wereldwijd (onder) van 1979 tot 2019, getoond als verschillen voor gemiddelden op de lange termijn, waarden van 1981 tot 2010. Juni 2019 is uitgelicht. Databron: ERA5 (credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service).

Maandelijkse samenvattingen over de temperatuur van Copernicus Climate Change Service (C3S)

Copernicus Climate Change Service (C3S) is geïmplementeerd door het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op de Middellange Termijn (ECMWF). C3S publiceert op maandelijkse basis klimaatbulletins over de geobserveerde veranderingen in wereldwijde oppervlaktetemperaturen en andere klimaatvariabelen. Alle gerapporteerde vondsten zijn gebaseerd op computer-gegenereerde analyses die gebruikmaken van miljarden metingen van satellieten, schepen, luchtvaart en weerstations over de hele wereld.