• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

Op de ISH 2019 in Frankfurt am Main van 11 t/m 15 maart onthult de Duitse armaturenfabrikant Schell in hall 4.1 op stand F46 een opvallende innovatie: ‘Walis E’. Dit is de eerste in de handel verkrijgbare elektronische wanduitlooparmatuur die automatisch en zelfstandig waterstagnatie en kritische temperaturen kan voorkomen.

Praktische oplossingen voor de goede werking van drinkwaterinstallaties behoren tot de kerncompetentie van Schell. Voor de armaturenspecialist uit Olpe staat de gezondheid van gebruikers van openbare en semi-openbare sanitaire ruimtes op de eerste plaats. Daarom presenteert Schell op de ISH 2019 de nieuwe armatuur ‘Walis E’. De kraan is ontwikkeld voor wastafels die zich aan het einde van een leidingsysteem bevinden, bijvoorbeeld in een reinigings- of technische ruimte. Daar zorgt de nieuwe elektronische kraan voor het contactloos weg laten lopen van koud of voorgemengd drinkwater als de leiding lange tijd niet gebruikt is. Ze kan ook de belangrijke taak van een zelfactiverend spoelstation in combinatie met de SWS (het waterbeheersysteem) overnemen. In deze hoedanigheid simuleert ‘Walis E’ de reguliere werking en kan ze individueel worden geprogrammeerd: de nieuwe armatuur activeert het spoelen ofwel met voorgedefinieerde tijdsintervallen of door een thermische regeling om het overschrijden van kritische drinkwatertemperaturen te voorkomen.

De optionele PT 1000-temperatuursensor wordt gebruikt voor de thermische regeling en wordt rechtstreeks in de behuizing geïnstalleerd. Registreert de sensor een hygiënisch-kritisch temperatuurbereik van ≥25 ° C tot ≤ 55 ° C, dan wordt automatisch een spoeling in gang gezet. Uitgebreide ringinstallaties en de gebruikelijke praktijk om een extra drinkwaterstation te installeren in de directe nabijheid van het einde van het leidingsysteem, worden zo dankzij de nieuwe ‘Walis E’ overbodig.

Ook vanuit economisch oogpunt biedt de nieuwe Schell-armatuur voordelen, want de ‘Walis E’ spoelt altijd alleen de exacte hoeveelheid water die nodig is om de waterkwaliteit te waarborgen. Bij het plannen van de stagnatiespoelingen moet het geprogrammeerde watervolume overeenkomen met het volume van de voorliggende leidingen. Onnodig waterverbruik wordt voorkomen dankzij de nauwkeurige bepaling van de volumes van de automatische spoelingen. ‘Zo veel als nodig, zo min mogelijk’ is het motto. De normale spoelcapaciteit van de ‘Walis E’ is 5 l/min. Door de straalregelaar te vervangen, kan de stroomsnelheid worden verhoogd tot 10 l/min. Zo biedt deze nieuwe Schell-opbouwarmatuur in alle gevallen dezelfde en in veel gevallen zelfs een betere spoelcapaciteit dan de meeste andere hygiënische spoelstations op de markt.

Met haar compacte ontwerp en innovatieve technologie biedt de voordelige ‘Walis E’ een maximale toegevoegde waarde: in de behuizing is ruimte voor een batterijcompartiment. Daarom kan de ‘Walis E’ ook achteraf worden geïnstalleerd, zelfs wanneer er geen stopcontacten aanwezig zijn. Uiteraard is de ‘Walis E’ ook verkrijgbaar met een aansluiting voor netvoeding. Beide variaties hebben een fraaie behuizing van stevig, slagvast ABS en bieden ruimte voor een SWS-bus-extender of de SSC Bluetooth®-module. Hierdoor kan de nieuwe ‘Walis E’-armatuur worden geïntegreerd in het Schell SWS-waterbeheersysteem of de Schell SSC Single Control. Het voordeel: hygiënespoelingen kunnen dan worden gedocumenteerd.

De ‘Walis E’-armatuur is gemaakt van hoogglanzend verchroomd messing en is verkrijgbaar in drie verschillende lengtes: 110, 170 en 230 millimeter.

Afbeelding: (Schell)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 maart 2019