• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

Op de ISH 2019 in Frankfurt toont de Duitse armaturenspecialist Schell de uitbreiding van zijn SWS-waterbeheersysteem met een functie voor lekkagebescherming: vanaf nu kan het risico van waterschade dankzij het nieuwe Schell-lekkagebeschermingsventiel worden verminderd. Het elektronisch aangestuurde ventiel wordt geïntegreerd in het SWS waterbeheersysteem en opent en sluit de klep automatisch voor stagnatiespoelingen. Als enige aanbieder op de markt tot nu toe, weet Schell dus een lekkagebescherming en het behoud van de kwaliteit van het drinkwater door hygiënespoeling te combineren.

Volgens de verzekeringssector wordt meer dan de helft van alle schadekosten bij woonverzekeringen veroorzaakt door waterschade. Als er een waterleiding barst in een gebouw wanneer niemand aanwezig is, kan er gedurende lange tijd onopgemerkt water terechtkomen in technische ruimtes of kanaalschachten, waardoor het gebouw wordt beschadigd en goederen worden vernietigd. Schell biedt hiervoor een effectieve maatregel: hoofd- en zijleidingen afsluiten met een veiligheidsventiel. In noodgevallen schakelt het ventiel de drinkwaterinstallatie automatisch centraal of gedeeltelijk uit, waardoor het lekken van water tot een minimum wordt beperkt. Lekbescherming in lange periodes van afwezigheid (bijvoorbeeld tijdens vakanties) was tot nu toe een probleem, omdat er bij de afsluiting van leidingen geen stagnatiespoelingen meer mogelijk waren. Door stagnatie ontstaat het gevaar van overmatige groei van de legionellabacterie. Dus hoe kunnen tegengestelde belangen van ‘spoelen’ en ‘afsluiten’ worden verenigd? Schell beantwoordt deze vraag met zijn nieuwe SWS-lekkagebeschermingsventiel.

Het nieuwe Schell SWS-lekkagebeschermingsventiel met elektrische aandrijving verenigt drinkwaterhygiëne en lekkagebescherming. De armatuur is verkrijgbaar als ‘SWS-lekkagebeschermingsventiel radio’ voor aansturing via radiosignaal of als ‘SWS-lekkagebeschermingsventiel kabel’ voor de integratie in het waterbeheersysteem via kabel.

Er zijn zes afmetingen beschikbaar: voor leidingen DN 15, 20, 25, 32, 40 en 50. Elke armatuur heeft een eigen motor en vereist een 230 volt voeding voor de aandrijving. Het leveringsprogramma omvat een afzonderlijke besturingseenheid met een ‘SWS Bus Extender Radio’ of ‘SWS Bus Extender Cable’. De motor regelt de watertoevoer en de vergrendeling van de kogelklep in het lekkagebeschermingsventiel in hoofd- en zijleidingen volgens de specificaties van de SWS-server. In het SWS-waterbeheersysteem kunnen meerdere lekbeschermingsventielen tegelijkertijd worden geprogrammeerd. Op deze manier kunnen verschillende delen van het gebouw of de verdiepingen individueel van water worden voorzien. De busextenders voeren de gegevensoverdracht tussen de SWS-server en het lekkagebeschermingsventiel uit. Schell heeft het ventiel in de fabriek voorgemonteerd, zodat de installatie gemakkelijk en tijdbesparend is.

Real-time klok en kalender voor lekkagebescherming

Met behulp van de browsergebaseerde SWS-software kan eenvoudig via de pc of een mobiel apparaat worden bepaald op welke dagen en op welke momenten het lekkagebeschermingsventiel open blijft (aanwezigheidstijden). Tijdens de resterende tijden blijft het ventiel gesloten. De lekkagebescherming is dan actief. Als het bovengeschikte commando ‘stagnatiespoeling’ in het SWS waterbeheersysteem wordt uitgevoerd, opent en sluit het ventiel automatisch zelfs als de lekkagebescherming geactiveerd is. De hygiëne van het drinkwater is dus altijd gegarandeerd.

Natuurlijk kan het ventiel in geval van stroomuitval handmatig worden bediend om een leidingssegment af te sluiten of te openen. In geval van buitengewoon en ongepland gebruik, bijvoorbeeld als een kapper spontaan zijn winkel wil openen op een zondag, opent hij de klep handmatig met een sleutelschakelaar en sluit hij deze weer wanneer hij de salon verlaat.

Door de integratie van de programmering en regeling van het lekkagebeschermingsventiel in het Schell SWS-waterbeheersysteem, zijn er tal voordelen: de programmering via een menu is eenvoudig, de besturing is betrouwbaar en precies, en nauwkeurige bewaking en documentatie is gegarandeerd. Noodzakelijk onderhoud kan snel en specifiek worden uitgevoerd.