Waar normaal gesproken mijn interesse vooral uitgaat technologische innovaties, las ik in het ‘Het Financieele Dagblad’ een reportage uit Zweden over iets heel anders: haverpoeder. Een plantaardig restproduct dat gemaakt wordt van de pulp die vrijkomt bij de productie van havermelk. De haverpoeder – een circulaire nieuwe eiwitbron – mag dan van zichzelf niet zozeer een ‘innovatie’ zijn, maar de manier waarop het toepast wordt is wel degelijk innovatief. En dan hebben we het nog niet over de impact ervan op onze voedselvoorziening in de toekomst.
De Zweedse havermelkfabrikant The Green Dairy produceert jaarlijks 15 miljoen liter havermelk, en dat resulteert in 900.000 (!) liter haverpulp. Tot voor kort werd deze pulp – zoals ook bij veel andere bedrijven zoals brouwerijen – afgevoerd en als veevoer verkocht of ging naar de vergister die er biogas van maakte. Maar bij The Green Dairy zijn ze gaan onderzoeken of ze de pulp konden hergebruiken voor onze voedselvoorziening.
Wat blijkt: in gedroogde vorm kan van haverpulp (haverpoeder dus) van alles gemaakt kan worden; ‘van ontbijtgranen tot vleesvervangers’. Maar om de pulp – wat complex materiaal blijkt om mee te werken – in poeder om te kunnen zetten, heeft de havermelkfabrikant in samenwerking met een ingenieursbureau een speciale installatie op het productieproces aangesloten die ervoor zorgt dat de pulp na het scheidingsproces via verwarmde buizen in de droogmachine terechtkomt. Het resultaat is een droge poeder die eenvoudig in voeding gebruikt kan worden.
The Green Dairy heeft dus een manier gevonden om van een restproduct een plantaardige voedingsbron te maken. Naast dat de pulp op een innovatieve wordt omgezet in bruikbaar poeder, kan het product een positieve bijdrage aan de impact op het milieu. Door lokale restproducten te gebruiken (voor de productie van plantaardig voedsel), wordt de noodzaak om grondstoffen te verbouwen – en dus ook te vervoeren – steeds minder.
In het kader van klimaatverandering is het belangrijk dat het eetpatroon in de westerse wereld steeds plantaardiger wordt. Dit zal op termijn zorgen voor een groeiende behoefte aan eiwitten, waardoor het belang van plantaardige voedingsbronnen steeds verder zal toenemen. Laat de haverpoeder uit Zweden dus een inspiratiebron zijn voor het hergebruik van restproducten. Het is dan misschien niet de meest innovatieve uit de Wisse Innovatieranglijst, maar zeker een van de meest relevante!
Organisatie | The Green Dairy | ||
Innovatie | Haverpoeder – van restproduct naar plantaardige voedingsbron | ||
Thema | Duurzaamheid | ||
Score | Kwaliteit van de innovatie | 50 | |
Urgentie van de probleemoplossing | 40 | ||
Kans op brede acceptatie | 75 | ||
Subtotaal | 165 | 55,00% | |
Wegingsfactor | 1,16 | ||
Subtotaal x wegingsfactor | 191,4 | ||
Gewogen percentage | 54,07% |