Nederlanders verspilden in 2022 thuis gemiddeld 33,4 kg eten per persoon. Dit blijkt uit de meest recente monitor voedselverspilling van het Voedingscentrum. De voedselverspilling bij huishoudens is ten opzichte van 2015 met 23% afgenomen, en daarmee loopt Nederland voor op het schema voor het behalen van het Sustainable Development Goal 12.3 van de VN: de voedselverspilling in 2030 bij de consument en bij de retail met 50% verminderen ten opzichte van 2015. Om het doel daadwerkelijk te halen, kunnen consumenten wel wat hulp gebruiken om te bepalen of voedsel weggegooid kan worden, of dat het gewoon nog gegeten kan worden.
Engineersonline.nl publiceerde eerder deze week een interessant artikel over een sensor die in realtime waarschuwt voor het bederf van voedsel. De bedoeling van deze innovatie voor on-demand bederfanalyse via mobiele telefoons is dat onderzoek naar voedselbederf uit het laboratorium wordt gehaald, en dat consumenten thuis of in de supermarkt kunnen controleren of voedsel vers dan wel bedorven is. Life made easy!
NFC-technologie
De sensor is vanzelfsprekend niet de eerste oplossing in de markt die voedselverspilling tegen moet gaan. Maar waar bestaande oplossingen zich vooral richten op kleurverandering van voedsel, ‘biedt dit nieuwe apparaat voor het eerst een capacitieve meetmethode en maakt het gebruikt van near-field communication (NFC) technologie met stroomloze en draadloze communicatie’. Hierdoor spelen belangrijke nadelen van elektronische apparaten, zoals vochtgevoeligheid en onjuiste gegevens door de afstand, niet langer een rol van betekenis. Het product heeft hierdoor de potentie om breed toegepast te worden.
Daarnaast is het unieke aan deze innovatie dat de consument ook direct betrokken wordt in het opsporen van voedselbederf. Naast dat in de winkel al gecontroleerd is of eten nog niet bedorven is, wordt de consument ook aangemoedigd kritisch naar het voedsel in de koelkast te kijken voordat het wordt weggegooid. Het feit dat een tartaartje licht verkleurd is, hoeft nog niet te betekenen dat het ook echt bedorven is.
Met deze sensor kunnen we samen nog makkelijker voedselverspilling tegengaan en is het behalen van Sustainable Development Goal 12.3 weer een stap dichterbij. Laten we hopen dat het spoedig de markt zal betreden.
Organisatie | Onderzoekers Koç University, Istanbul | ||
Innovatie | Sensor voor on-demand bederfanalyse via mobiele telefoons | ||
Thema | Duurzaamheid | ||
Score | Kwaliteit van de innovatie | 60 | |
Urgentie van de probleemoplossing | 70 | ||
Kans op brede acceptatie | 65 | ||
Subtotaal | 195 | 65,00% | |
Wegingsfactor | 1,16 | ||
Totaal x wegingsfactor | 226 | ||
Gewogen percentage | 63,90% |