Preloader

Het Nederlandse bedrijf Orbisk heeft een afvalmonitor ontwikkeld, waarmee horecabedrijven inzicht krijgen in hun (voedsel)afvalstromen. Het systeem registreert het afval, waardoor een beeld ontstaat van de oorzaken van de verspilling. Met behulp van AI kan het systeem suggesties doen voor procesverbeteringen in de keuken. Niet alleen om zuiniger met producten om te gaan, maar ook om de hoeveelheid voedselafval te verminderen. Dat kan overigens om heel praktische oplossingen gaan: bijvoorbeeld groenteresten verwerken in de bouillon voor de volgende dag.

Voedselverspilling is een enorm probleem en zeker in de ‘ontwikkelde’, westerse wereld. De  gemiddelde Nederlander gooit elk jaar gemiddeld 33 kilo eten ter waarde van zo’n 140 euro weg. Omdat hij teveel gekocht heeft, het voedsel te lang of niet goed bewaart of de producten toch niet echt lekker vindt. Naar schatting wordt in Europa zo’n 20 tot 30 procent van het eten weggegooid; in de VS zelfs 40 procent. In het totaal verdwijnt ongeveer een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel in de afvalcontainer. En de horeca doet daar driftig aan mee. Jaarlijks belandt maar liefst 1,3 miljard ton eten in de afvalbakken van hotels, restaurant en cafés. Dat is ongeveer 20% van de totale wereldwijde voedselverspilling.

Dat weggegooide voedsel vertegenwoordigt niet alleen een enorme waarde van vele miljarden, maar voedselverspilling betekent ook een enorme verspilling van grondstoffen en energie voor de productie, die efficiënter benut hadden kunnen worden. Vermindering van voedselverspilling of een betere benutting van de daarvoor gebruikte resources kan bovendien helpen het groeiende voedseltekort in andere delen van de wereld op te lossen.

Afvalmonitor

Met behulp van de AI-gedreven voedselafvalmonitor van Orbisk kunnen foodservice-bedrijven hun voedselafval nauwkeurig registreren en krijgen ze op een praktisch dashboard inzicht in de oorzaken van de verspilling. Op basis daarvan kunnen ze hun werkprocessen in de keuken optimaliseren en het voedselrendement verbeteren. Dat is goed met het oog op duurzaamheid,  maar ook voor de bedrijfsvoering. Door efficiëntere keukenprocessen, slimmere inkoop en flexibele inzet van het personeel kunnen horecabedrijven hun kosten verlagen en het rendement verbeteren. Orbisk werkt samen met een aantal internationale hotelketens, die hun voedselverspilling met behulp van de tool in 2030 met 60% verminderd willen hebben.

Onlangs werd bekend dat Orbisk erin geslaagd is een bedrag van acht miljoen euro aan te trekken om de AI-technologie verder te ontwikkelen; de integratie met de IT-oplossingen van zijn klanten te verbeteren en de activiteiten ook internationaal uit te breiden

Geef een reactie

Your email address will not be published.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.