Nieuws en blogs

Digitalisering in de bouw

Digitalisering heeft al in vele sectoren geleid tot een boost in productiviteit en efficiency, met name doordat werkprocessen zijn veranderd. In de bouwsector is digitalisering nog een grote uitdaging omdat hier nog letterlijk handwerk wordt geleverd. Hoe zal digitalisering er in deze sector uitzien? We zetten hier de opvallendste ontwikkelingen op een rij.

3D in de bouw

Het idee dat robots onze huizen gaan bouwen klinkt misschien gek, maar is zeker geen toekomstmuziek meer. In China, Rusland en Frankrijk zijn al 3D-geprinte huizen te vinden. Ook in Nederland hebben we sinds 2016 3D-geprinte mini-huisjes. In Amsterdam staan de zogenaamde Urban Cabins die door het architectenbureau DUS Architects ontworpen werden. In 2019 krijgt ook de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven 3D-geprinte betonnen woningen dankzij Architect Houben/Van Mierlo. Naast 3D-printen is ook het 3D-scannen steeds meer een thema. Die techniek van 360 graden fotografie wordt al ingezet voor het scannen van bestaande panden om eventuele verbouwingen beter te kunnen plannen.

BIM

BIM staat voor bouwwerkinformatiemodel; het model is in dit geval een digitale representatie van een gebouw en zijn fysieke en functionele kenmerken. Dit concept is al 30 jaar bekend en wint steeds meer aan belangstelling binnen de bouwsector. Een BIM-model wordt gebruikt als gedeelde kennisbron over de drie primaire ruimtelijke dimensies (breedte, hoogte en diepte) en wordt uitgebreid met de tijd als vierde dimensie (4D) en kosten als de vijfde (5D). BIM omvat dus meer dan alleen geometrie. Het omvat bijvoorbeeld ook ruimtelijke relaties, lichtanalyse, geografische informatie en hoeveelheden en eigenschappen van bouwcomponenten. Dit soort digitalisering helpt planners, aannemers, uitvoerders en opdrachtgevers een project beter te coördineren omdat alle informatie op één plek staat en aanpassingen meteen en met alle consequenties kunnen worden ingezien. Dat bespaart tijd en helpt fouten voorkomen.

Slimme sensoren voor bouwplaatsen, huizen en machines

Dankzij geavanceerde sensortechnologie en de Internet of Things worden niet alleen huizen slimmer, maar bieden ook slimme bouwmachines en bouwplaatsen steeds meer toegevoegde waarde. Zo is KPN in Nederland bezig met slimme bouwplaatsen die kunnen bijdragen aan een efficiënt bouwproces waar zowel bouwpersoneel als omwonenden profijt van hebben. Zo is op de bouwplaats van BAM Wonen in Bloemendaal een pilotproject gestart waarbij de eerste stroomverdeelkast uitgerust is met sensoren voor energieverbruik, lichtinval, geluid en fijnstof. Zo kan er tijdens het bouwproces beter rekening worden gehouden met omwonenden. Ook machines zelf worden steeds slimmer. Denk bijvoorbeeld aan een betonwagen die een sensor heeft die aangeeft wanneer onderhoud nodig is, of die alvast een nieuwe lading beton aanvraagt als de bak bijna leeg is.

Digital management

Bij veel bedrijven is het nog steeds gebruikelijk om de documenten in papieren vorm in mappen te bewaren. Dit ondanks het feit dat het gebruik van mobiele apparaten zoals (speciaal ontwikkelde) tablets en smartphones op de bouwplaats de opname- en inspectieprocessen versnelt en ze minder vatbaar maakt voor fouten. Zeker in combinatie met een gedegen DMS (documentmanagementsysteem).

Dus hoewel je bij een traditionele (en sterk op fysieke arbeid gerichte) sector zoals de bouwwereld misschien niet direct aan digitalisering denkt, zijn er al genoeg voorbeelden van innovatieve digitale toepassingen in de bouw te vinden. Bij Wisse Kommunikatie volgen we die digitale ontwikkelingen in de bouw op de voet, en schrijven we er nieuwswaardige stukken over voor onze opdrachtgevers. Ben je ook actief in de bouwsector en wil je weten meer weten over onze expertise? Laat gerust van je horen.

37-digitalisering in de bouw.jpg

      Laat uw reactie achter