• Nederlands
  • Engels
  • Duits
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

De Fire Radiative Power, een meting van de hitte van bosbranden, in het Noordpoolgebied in de periode juni tot en met augustus 2020. Bron: ECMWF Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst (CAMS)

Wetenschappers van de Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst (CAMS) bij ECMWF onthullen dat de zomerse bosbranden in het Noordpoolgebied geleid hebben tot een recorduitstoot van CO2 en dat het zuidwesten van de Verenigde Staten in augustus te maken had met extreme brandactiviteiten.

De zomerse bosbranden in het Noordpoolgebied hebben de uitstootrecords van vorig jaar al gebroken, met rookpluimen die een gebied ter grootte van een derde van Canada bedekken. Dat bevestigen wetenschappers van de Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst.

Wetenschappers van CAMS, namens de Europese Commissie geïmplementeerd door het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op de Middellange Termijn (ECMWF), monitoren dagelijks brandactiviteiten over de hele wereld, gebaseerd op satellietobservaties van de intensiteit en geschatte uitstoot. Dit proces stelt CAMS in staat om een beeld van de brandactiviteit over een langere termijn te schetsen.

Op basis van de data van het CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) hebben wetenschappers ingeschat dat de CO2-uitstoot van de branden in het poolgebied met een derde is gestegen ten opzichte van vorig jaar. In de periode 1 januari tot 31 augustus 2020 was de geschatte CO2-uitstoot 244 megaton, ten opzichte van 181 megaton in heel 2019.

 

 

Links: Totaal geschatte CO2-uitstoot in megaton voor bosbranden in de Noordpoolcirkel tussen juni en augustus 2020. Rechts: Dagelijkse totaal Fire Radiative Power tussen juni en augustus 2020 (rood), 2019 (geel) het dagelijkse gemiddelde voor 2003-2018 (grijs) voor het Noordpoolgebied. Bron: ECMWF Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst (CAMS).

Het grootste gedeelte van de toegenomen brandactiviteit vond plaats in de Russische Sakha Republiek, waar miljoenen hectare land werden verwoest en een flinke piek in CO2-uitstoot werd gemeten; van 208 megaton in 2019 naar 395 megaton in 2020. Hoewel de ontstekingsbronnen onduidelijk en lastig te bepalen zijn, is een aantal van de branden vroeg in het seizoen waarschijnlijk veroorzaakt door zogenaamde ‘zombiebranden’, die gedurende de wintermaanden ondergronds hebben gesmeuld.

Volgens data van CAMS GFAS lag de piek van het brandseizoen in het Noordpoolgebied in juli en begin augustus, maar kenden de Sakha Republiek en Chukotka in de rest van augustus nog steeds een intensiteit van natuurbranden die hoger lag dan het dagelijkse gemiddelde. In de periode van juni tot augustus stootten de branden in het oostelijke federale district van Rusland in totaal ongeveer 540 megaton aan CO2 uit. Dit ligt volgens de GFAS-dataset hoger dan het vorige hoogste totaal, dat in 2003 werd gemeten.

 

Links: Totaal geschatte CO2-uitstoot in megaton door bosbranden tussen juni en augustus 2020 in het oostelijk federale district van Rusland. Rechts: Dagelijks totaal Fire Radiative Power tussen juni en augustus voor 2020 (rood), 2019 (geel) en het dagelijkse gemiddelde van de periode 2003-2018 (grijs) voor het oostelijk federale district van Rusland. Bron: ECMWF Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst (CAMS).

Ondertussen ervaart een grote regio in het zuidwesten van de Verenigde Staten eveneens bosbranden vanwege een hittegolf, waarbij grote rookpluimen worden geobserveerd die oostwaarts trekken over de Great Lakes naar de Noord-Atlantische oceaan. Met name Californië heeft te kampen met wijdverspreide bosbrandactiviteiten, waaronder de op één en twee na ergste branden in de geschiedenis van de staat.

 

Dagelijks totaal Fire Radiative Power voor Californië (links) en Colorado (rechts) in augustus 2020 (rood) en het maandgemiddelde voor 2003–2019 (grijs). Bron: ECMWF Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst (CAMS)

Deze intense en wijdverspreide bosbranden vinden voornamelijk in Californië en Colorado plaats en zijn waarschijnlijk begonnen door blikseminslag. Data van de CAMS GFAS-dataset tonen aan dat de intensiteit in de staat Colorado ver boven het gemiddelde van augustus over de periode 2003-2019 lag, terwijl in Californië de intensiteit in de tweede helft van de maand het hoogste punt bereikte.

Mark Parrington, Senior Scientist en bosbrandexpert bij CAMS, zegt: “De branden in het Noordpoolgebied zijn sinds halverwege juni zeer actief en hebben de records van 2019 al verbroken als het gaat om schaal en intensiteit, zoals is te zien in de geschatte CO2-uitstoot. Dankzij klimaatdata van onze andere dienst bij ECMW, de Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S), weten we dat deze zomer warme en droge omstandigheden overheersten. Onze monitoring is cruciaal om te begrijpen wat de impact is van de schaal en intensiteit van deze bosbranden op de luchtvervuiling in de atmosfeer. Dit biedt tevens relevante informatie voor wetenschappers, beleidsmakers en relevante overheidsorganen over de hele wereld.”

Meer informatie over het bosbrandseizoen in het Noordpoolgebied vind je hier https://atmosphere.copernicus.eu/another-active-year-arctic-wildfires

Meer informatie over de manier waarop CAMS bosbranden over de hele wereld monitort, vind je hier: https://atmosphere.copernicus.eu/qa-wildfires