• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

HBM Benelux, producent van sensortechnologie en meetapparatuur, laat op Maritime Industry 2019 een aantal innovatieve monitoringoplossingen voor de maritieme sector zien. De nadruk tijdens Maritime Industry ligt op koppelmeetsystemen. Daarmee kan het vermogen van dual-fuel, multi-fuel of LNG-motoren worden bepaald. Door het motorvermogen op een directe manier te monitoren en aan te passen levert de motor optimale prestaties onder alle condities en wordt de uitstoot van schadelijke emissies beperkt. Daarnaast laat HBM meetopnemers zien, die de belasting van offshoreconstructies zoals windturbines meten en de status van installaties met behulp van een data-acquisitiesysteem continu en real time monitoren. HBM is tijdens Maritime Industry 2019 te vinden op stand G-150.

Nieuwe T40MC retrofit koppelopnemer voor eenvoudige inbouw in bestaande aandrijflijnen

De maritieme sector stapt op steeds grotere schaal over op nieuwe milieuvriendelijke aandrijvingen, zodat aan de steeds strengere milieu-eisen kan worden voldaan. Er komen steeds meer scheepsmotoren, die gebruik maken van schone brandstoffen zoals LNG. Motoren, die meerdere soorten brandstof gebruiken, moeten in staat zijn om snel van de ene naar de andere brandstof over te schakelen, maar zonder verlies van vermogen.

Motormanagementsysteem

De controle van de motorprestaties is mogelijk met behulp van een motormanagementsysteem met als belangrijkste element de nauwkeurige monitoring van het vermogen. HBM heeft daarvoor een oplossing ontwikkeld, die gebaseerd is op koppelmeting en die eenvoudig te installeren en te configureren is. Het motorvermogen wordt gemeten met behulp van een koppelmeetflens, die direct in de aandrijflijn geïnstalleerd wordt. De gemeten waarden – het koppel en de rotatiesnelheid van de aandrijfas – zijn belangrijke gegevens voor het monitoren en regelen van de aandrijving. Op basis van die waarden kan het regelsysteem afhankelijk van de vaaromstandigheden de meest optimale werking van de motor garanderen. Daardoor kan een aanzienlijke brandstofbesparing bereikt worden en overbelasting van dual fuel, multi-fuel en LNG-motoren voorkomen.

T40MAR en T40MC

HBM heeft voor scheepsaandrijvingen een speciale koppelmeetflens, de T40MAR, ontwikkeld, die gecertificeerd is volgens internationale scheepvaartnormen. De T40MAR meet koppels tot 400 kN.m. (load  monitoring tot 17.000 HP). Onlangs werd de nieuwe T40MC op de markt gebracht die in principe hetzelfde doet als de T40MAR, maar de T40MC is een retrofit koppelmeter, die toegepast kan worden in bestaande aandrijflijnen van schepen die voorzien zijn van een koppeling in de aandrijflijn. De bestaande koppeling kan dan eenvoudig vervangen worden door een koppeling met een ‘geïntegreerde’ koppelopnemer.

De nieuwe T40MC meetopnemer maakt een directe koppelmeting tot 125 kN·m (load monitoring tot 6.000 HP) mogeijk. De meetopnemer wordt geleverd als een compleet pakket met uitbreidbare analoge en digitale uitgangsignalen en is volledig onderhoudsvrij dankzij de contactloze overdracht van de gemeten waarden. Er kunnen ook klantspecifieke versies van de T40MC koppelmeetflens geleverd worden.

Condition monitoring

De structurele monitoring van constructies en offshore-installaties zoals windturbines wordt steeds vaker toegepast om de levensduur en de veiligheid van de installaties en hun componenten te bewaken. Dankzij de monitoring met behulp van sensoren kan men de status van de installaties realtime volgen, maar ook een database opbouwen die inzicht geeft in het gedrag van de installatie over een lange periode. Zo krijgt men belangrijke informatie over een eventuele verslechtering van de conditie van de installatie en kan men tijdig onderhoud en reparaties uitvoeren. Daardoor blijft de veiligheid van de installatie gegarandeerd en kan de levensduur aanzienlijk verlengd worden. Het monitoringsysteem van HBM kan de mechanische belasting van de fundering, de mast en andere componenten met behulp van traditionele, elektrische rekstroken meten, maar ook met optische sensoren. Daarnaast kan HBM verplaatsingssensoren, accelerometers en inclinometers voor de monitoring inzetten.

De monitoring van constructies van offshore-installaties omvat een aantal activiteiten zoals het plaatsen van sensoren, de data-acquisitie, data-analyse en rapportage. HBM kan dergelijke projecten turnkey aanbieden vanaf de ontwikkeling van een meetplan, levering en installatie van de sensoren en meetapparatuur, het op afstand uitlezen van de meetresultaten en de rapportages. Bovendien verzorgt HBM service en onderhoud van de oplossing.