• nl
  • en
  • de
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Persberichten

Nederlandse primeur tijdens ‘Holland zingt Hazes’ met 30K laserprojectie op onzichtbaar scherm

Tijdens de vier concerten van ‘Holland zingt Hazes’ in het Ziggo Dome ter ere van André Hazes, hebben Panasonic Visual Systems en Novaline voor het eerst een nieuwe technologie laten zien, die het mogelijk maakt levensechte hologrammen te presenteren. Het hologram werd ‘geprojecteerd’ op een nieuw onzichtbaar scherm van Novaline, waarin gebruikgemaakt wordt van nanotechnologie. De beelden werden geprojecteerd met een PT-RZ31KEJ laserprojector van Panasonic, een van de meest geavanceerde 30K laserprojectoren in de markt. Na het eerste concert op vrijdag 17 maart waren de reacties van de fans op het verschijnen van André Hazes op het podium enorm enthousiast en zelfs ontroerd.

Het scherm waarop het hologram van André Hazes tijdens ‘Holland zingt Hazes’ geprojecteerd wordt, is een vinding van het jonge bedrijf Novaline. Het doek van 15 meter breed en 3 meter hoog is onzichtbaar voor het publiek en is voorzien van een speciale nanocoating, die in combinatie met het laserlicht voor een helder en levensecht beeld zorgt. De toeschouwers werden tijdens het eerste concert volledig verrast door het hologram. Zij zagen het scherm niet, maar evenmin de Panasonic-laserprojector, die onzichtbaar voor het oog van het publiek vlak voor het scherm in het podium ingebouwd was. Het scherm is gebogen zodat de bezoekers het beeld van alle kanten kunnen zien en er ook goede foto’s van kunnen maken.

De beelden van André Hazes, die tijdens zijn ‘optreden’ een van zijn bekendste nummers ‘Zij gelooft in mij’ zingt, zijn geproduceerd door Novaline, dat innovatieve visuele oplossingen voor evenementen, entertainment en digital signage ontwikkelt. Aan de beelden is meer dan een jaar gewerkt in nauwe samenwerking met de familie van André Hazes. Als model voor de digitale beelden van André fungeerde acteur Martijn Fischer, die ook de hoofdrollen van André Hazes in de musical ‘Hij Gelooft in Mij’ en de film ‘Bloed, zweet & tranen’ speelde. Daarnaast zijn oude foto’s en video-opnames van André gebruikt om elk trekje van zijn gezicht perfect te kopiëren. De producers hebben bewust gekozen voor een klassieke projectie van André. Hoewel zwart in projecties vaak problematisch is, was het dankzij de hoge beeld- en kleurkwaliteit toch mogelijk om André in zijn kenmerkende zwarte pak en hoed te laten zien.

Voor Novaline is ‘Holland zingt Hazes’ het eerste evenement, waar het jonge bedrijf zijn nieuwe scherm laat zien. “We hebben bijna 2,5 jaar aan het materiaal van het doek gewerkt. De producers van het evenement en de familie Hazes vonden het hologram een mooi onderdeel van de vijfde editie van het concert”, zegt Liam Mahon, market developer bij Novaline. “Het scherm biedt een compleet nieuwe oplossing voor holografische presentaties. Het doek meet 15 bij 3 meter, weegt nog geen twee kilo, is onzichtbaar voor het menselijk oog maar is toch supersterk. We gebruiken in het scherm nieuwe nanomaterialen met fantastische eigenschappen. Het materiaal neemt alleen het licht van de laserprojectie op en absorbeert al het andere licht. Je ziet dus niet alleen een scherp hologram, maar je kunt er ook doorheen kijken. Andere materialen voorkomen, dat het beeld vervormt en er geen ongewenste lichteffecten ontstaan. Een ander nieuw antistatisch materiaal voorkomt dat er stof op het scherm komt, zodat het ook echt onzichtbaar blijft. We verwachten veel van het nieuwe scherm; niet alleen voor evenementen en entertainment maar bijvoorbeeld ook in musea en etalages.”

Ook voor Panasonic Visual Systems is ‘Holland zingt Hazes’ een mooie showcase. “We zijn door de organisator van de concertreeks benaderd, om een laserprojector voor de projectie van het hologram te leveren”, licht Ben Moors, Project Sales Manager Benelux bij Panasonic toe. “We hebben een PT-RZ31KEJ laserprojector beschikbaar gesteld. Met een lichtopbrengst van 31.000 lumen is dat ons topmodel. Vanwege de beeldkwaliteit is het een populaire projector voor rental- en mappingprojecten. De projector wordt wereldwijd ingezet voor spraakmakende projecten. Voor de projectie is daarnaast een 3-chip Ultra Short Throw lens gebruikt, waarmee het beeld van zeer dichtbij geprojecteerd kan worden. Door onze apparatuur tijdens ‘Holland zingt Hazes’ in te zetten, willen we Nederlandse AV-bedrijven laten zien welke mogelijkheden dergelijke zware en geavanceerde laserprojectoren voor evenementen bieden.”

Foto’s: Bart Heemskerk


 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23 maart 2017