• Nederlands
  • Engels
  • Duits
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Wisse Kommunikatie Wisse Kommunikatie
Crisis call: +31 (0)26 372 0871
Nieuws

Voor de camera

Blog

Zoals dat gaat bij trainingen beleeft de trainer er vaak net zoveel plezier aan als de deelnemers. Dat geldt ook voor mij; ik vind het bij mijn mediatrainingen altijd weer fijn om vooraf samen met het hoofd communicatie vervelende scenario’s te bedenken, interviews te filmen naar aanleiding van deze fictieve casussen en de deelnemers vervolgens zelf tot de conclusie te laten komen dat ‘wij het toch een stuk beter doen dan de mensen die we aan het begin van de training voorbij zagen komen.’

Een aantal deel ik hier graag.

 

  1. Mand! – onschuldig geintje

Te beginnen met een mijnheer die gewoon, just for the fun of it, voor de gek is gehouden. Ben Strik werd dankzij Maxim Hartman in 2013 ineens bekend als ‘mijnheer Mand’.

Bekijk de clip

Niet meer dan onschuldig vermaak eigenlijk, als je erop terugkijkt. En volledig in lijn met de verwachting die het programma en de presentator scheppen.

De clip gebruik ik nog steeds om te tonen dat een camera in je gezicht – ondanks dat je het format kent – intimiderend kan overkomen en ervoor kan zorgen dat je de regie verliest. In dit geval zonder al te vervelende gevolgen; de sympathieke man, die in het dagelijks leven antiekverkoper is, was gewoon niet opgewassen tegen een verslaggever die ‘ontregelen’ in zijn functieomschrijving heeft staan.

 

  1. GGD – even de regie kwijt

Vervelender wordt het als je als officiële woordvoerder de regie verliest. En niet alleen de (toch voor de hand liggende) vraag niet weet te beantwoorden, maar ook non-verbaal te kennen geeft dat je je zenuwen niet de baas bent en je verhaal volledig kwijt bent.

Dat overkwam de onderzoeksmanager bij de GGD Kennemerland.

Bekijk de clip

Wat mij betreft overigens nog steeds een voorbeeld in de categorie ‘enorm vervelend voor de man voor de camera’. En het bewijs dat geloofwaardig presenteren een kunst is.

 

  1. BKR – nepjournalistiek

Hetgeen ook het volgende clipje bewijst. Maar in tegenstelling tot de vorige twee items is dit een filmpje in de categorie ‘enorm vervelend voor de man voor de tv’….

Bekijk de clip

Want dit is het beste voorbeeld van een gevalletje ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’ sinds ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’. En daar zat tenminste nog een ludieke gedachte achter, en geen beroepsmoppentapper die zich voordoet als journalist.

 

  1. Ted van Leeuwen – Regie!

Dan nog een clipje dat niet alleen bij mij maar ook bij mijn trainingsdeelnemers steevast de grootste glimlach op de mond tovert. De perfecte weergave van een van de stelregels in mijn training, namelijk ‘houd de regie!’ Met behalve een grappige insteek ook nog de volgende journalistieke waarheid:  “Misschien is het voor u wel heel vervelend dat u niet de antwoorden krijgt die u wilt.”

Bekijk de clip

 

  1. Te veel regie…?

En als naschrift nog een voorbeeld van de woordvoerder van Blokker, die ‘de regie houden’ verwart met ‘tot krommende tenen toe de kernboodschap herhalen’.

Bekijk de clip

Conclusie van dit alles: lang leve de goed voorbereide woordvoerder die de middenweg weet te berijden.

Serge Beckers