Een paar decennia geleden ging PR-werk vooral over het opstellen van persberichten en andere op tekst gebaseerde communicatiemiddelen. Het PR-vak is sindsdien enorm veranderd. Bij Wisse Kommunikatie werk ik sinds kort aan bedrijfsvideo’s voor onze klanten. Mijn uitdaging: hoe vat je een corporate boodschap in een interessante video?
Onze wereld is één gigantische Times Square geworden. Een paar jaar geleden dachten we dat het hoogtepunt wel was bereikt, maar audiovisuele online content is sindsdien alleen nog maar populairder geworden. Er is een overvloed aan influencers, unboxing- en review-video’s, walkthroughs van games en behind-the-scenes video’s.
Natuurlijk proberen bedrijven ook op een voorpagina als die van YouTube terecht te komen. Toch bereiken video’s die bedrijven, fabrieken en nieuwe productielijnen aan het publiek introduceren het grote publiek nauwelijks. De kwaliteit van deze video’s volgt, zoals een filmcriticus zou zeggen, ‘een sterk fluctuerend patroon’. Ondanks dat opname- en bewerkingstools goedkoper en toegankelijker worden, kom je nog steeds saaie bedrijfsvideo’s tegen die grenzen aan het niveau van de campagnefilmpjes tijdens de regionale verkiezingen. Hieronder volgt een paar aanbevelingen die je kunnen helpen de meest elementaire fouten te voorkomen en het productieproces te versoepelen.
Tips voor het produceren van bedrijfsvideo’s
Zorg voor een passend budget
In de basis heeft het geen zin om een smartphone te pakken en snel een opname te maken. Tenzij je videocampagne de look en feel mag hebben van user generated content, ga dan je gang. Maar over het algemeen ben je het beste af met een professionele crew en apparatuur. Het opnemen van een video neemt daarnaast meer tijd in beslag dan je op het eerste oog misschien denkt. Een bedrijfsvideo vraagt niet gelijk om een groot budget, maar voldoende manuren en de juiste apparatuur zijn echt een vereiste.
Bedenk een verhaal
“We hebben een aantal uur over, dus laten we het nu even doen.” Geen verrassing: dat gaat natuurlijk nooit optimaal werken. Je moet bepalen wat de hoofdboodschap van je video wordt. Welk verhaal wil je aan welk publiek vertellen? De voorbereiding van een productie is enorm belangrijk: zonder verhaal geen video.
Zoek een geschikte cast
De mensen in de video (managers en medewerkers) worden de gezichten van het bedrijf. Het is een goed idee om ze mee te laten denken over het verhaal, de setting, de uitstraling en hoe zij het verhaal het beste kunnen vertellen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar welke mensen de waarden van je bedrijf het best kunnen uitdragen. Iedereen kan leren om voor een camera te staan en een verhaal te vertellen, maar als je weinig tijd of budget hebt, doe je er goed aan iemand te kiezen die zich sowieso al volledig op zijn of haar gemak voelt in de spotlights.
Goede muziek is niet gratis
Het is altijd verleidelijk om geld te besparen en gratis stock-muziek te gebruiken, maar in de meeste gevallen is het toch het beste om deze verleiding te weerstaan. Je loopt het risico dat de muziek al bekend is bij het publiek. Vaak is het muziekaanbod ook zo vlak en algemeen dat je beter de betaalde (uitgebreidere) muziekbibliotheken in kunt duiken om een passende soundtrack te vinden.
Behoud de identiteit van je bedrijf
De video wordt onderdeel van je bedrijfscommunicatie. Voor de herkenbaarheid en het totaalplaatje is het verstandig dat je logo’s, kleuren en lettertypes overeenkomen met de huisstijl. Lever de producenten van je video’s al het materiaal aan, daarmee geef je ze de vrijheid om alle elementen en kleuren naar wens te gebruiken. Anders loop je hoogstwaarschijnlijk vertraging op tijdens de edit.
Laat een visueel spektakel over aan Hollywood
Animaties, hippe overgangen en invliegende emoji’s. Ze kunnen kan je bedrijfsvideo opleuken, maar vaak slaat dit soort uitspattingen als een tang op een varken. Als je verhaal goed is en het beeldmateriaal in orde, heb je weinig poespas nodig. Gebruik visuele elementen dus weloverwogen en doeltreffend.
De eerste vijf seconden
Denk aan de lengte van je video. De concentratieboog van het publiek is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Zelfs de meest diepgaande content over een bepaalde machine moet eigenlijk niet veel langer zijn dan twee minuten. Als je toch meer tijd wilt besteden aan een onderwerp, zorg dan voor de hoofdboodschap aan het begin van de video. Besteed daarnaast extra aandacht aan een fascinerend verhaal.
Ondertitelen is de standaard
Mensen kijken video’s terwijl Spotify aan staat, als ze geen oortjes in hebben, of wanneer ze op een oude computer op een kantoorvloer zonder aux-ingang zitten. Het ondertitelen van video is een trend én is een heel praktische oplossing.
Copyright geldt voor iedereen
Muziek en visuele elementen zijn altijd door iemand gemaakt. Wanneer je gebruikmaakt van werk van iemand anders is het belangrijk om de licentie goed te bewaren. Een copyright-overtreding van een bedrijf staat nogal knullig en is erg onsympathiek. Vraag de producenten van de video altijd of ook jij de licentie van dit materiaal kan bewaren.
Gebruik de video op al je platforms
Het gaat er niet om waar je video te zien is, maar of je video gezien wordt. Gebruik dus al je kanalen. Zo kun je op verschillende plekken verschillende versies van de video laten zien. Het beeldmateriaal heb je namelijk toch al. Ga verticaal, vierkant, in versies van 30 seconden, een minuut of in zijn geheel. Zorg ervoor dat je beoogde publiek de video overal tegenkomt, ook al kijken ze ‘m niet helemaal.
De bovenstaande tips zijn open deuren voor iedereen die zich al vaker met video heeft beziggehouden. Natuurlijk vraagt ieder project om een andere aanpak en visie, maar enkele vuistregels gelden eigenlijk voor iedereen. Zoek je hulp voor het maken van je volgende bedrijfsvideo of zoek je een team dat jouw idee kan implementeren in je huidige communicatie? Neem contact op met Wisse Kommunikatie.
Tim van der Kallen, digitale communicatieconsultant